Τελευταία Νέα:

Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας όταν σταματάμε την άσκηση



Μπορεί να φροντίζεις να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσέχοντας τη διατροφή σου και κάνοντας άσκηση, αλλά ο φόρτος εργασίας ή η καθημερινή πίεση μπορεί να σε οδηγήσουν στο να κάνεις μία παύση από τη γυμναστική για λίγο καιρό.


Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά εδώ πρέπει να μην αντισταθείτε στον πειρασμό να σταματήσετε: Υπάρχουν πολλά οφέλη από την άσκηση, αλλά -δυστυχώς- δεν είναι μόνιμα.

Δείτε παρακάτω τι θα συμβεί στο σώμα σας, αν σταματήσετε την άσκηση:

Εντός 10 ημερών: Ο εγκέφαλός σας μπορεί να αρχίσει να αλλάζει

Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η άσκηση είναι καλή και για τον εγκέφαλό σας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια ανασκόπηση του 2013, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της απώλειας μνήμης λόγω ηλικίας. Τώρα, μια νέα μελέτη στο περιοδικό «Frontiers in Aging Neuroscience» διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή διακοπή από την προπόνησή σας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη, όταν μια ομάδα  δρομέων έκανε μια ανάπαυλα από την προπόνησή της για 10 μέρες, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν μείωση της ροής αίματος στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και το συναίσθημα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, παρόλο που οι δρομείς δεν είχαν καμία γνωστική αλλαγή κατά τη διάρκεια της περιόδου, χρειάζονται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες.

Μέσα σε δύο εβδομάδες: Η αντοχή σας θα μειωθεί

Μετά από μόλις 14 ημέρες, μπορεί να δυσκολευτείτε να ανεβείτε σκάλες. Ο λόγος που νιώθετε έτσι; Η παράλειψη των προπονήσεων προκαλεί πτώση στο μέγιστο VO2 σας ή τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 10% μετά από δύο εβδομάδες, λέει ο δρ Hameed. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, το VO2 max μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 15% και μετά από τρεις μήνες, μπορεί να πέσει περίπου το 20% -«και αυτές είναι συντηρητικές εκτιμήσεις», σημειώνει ο δρ Hameed.

Οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι ένα διάλειμμα στην άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τα οφέλη της αρτηριακής πίεσης των δύο εβδομάδων υψηλής έντασης  προπόνησης κατά διαστήματα. Μια άλλη μελέτη του 2015, δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταν επί οκτώ μήνες με ασκήσεις αντοχής και αερόβια είδαν βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά έχασαν σχεδόν τα μισά από αυτά τα οφέλη μετά από 14 ημέρες αδράνειας.

Εντός τεσσάρων εβδομάδων: Η δύναμή σας θα αρχίσει να μειώνεται

Ο δρ Hameed εκτιμά ότι μερικοί άνθρωποι θα παρατηρήσουν πως η δύναμή τους μειώνεται μετά από περίπου δύο εβδομάδες αδράνειας, ενώ άλλοι θα αρχίσουν να βλέπουν τη διαφορά μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Εντός οκτώ εβδομάδων: Ίσως αυξήσετε το λίπος σας

Ο δρ Hameed εκτιμά ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να παρατηρούν μια σωματική αλλαγή -είτε κοιτάζοντας στον καθρέφτη, είτε στη ζυγαριά- μετά από περίπου έξι εβδομάδες. Ακόμη και οι αθλητές δεν μπορούν να το αποφύγουν. Μια μελέτη του 2012 στο «Journal of Strength and Conditioning Research» έδειξε ότι οι κολυμβητές που συμμετείχαν σε αγώνες και έκαναν διάλειμμα πέντε εβδομάδων από την προπόνησή τους, παρουσίασαν αύξηση κατά 12% των επιπέδων σωματικού λίπους και είδαν αύξηση στο σωματικό τους βάρος και στην περιφέρεια της μέσης.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι αυτοί οι αθλητές δεν κάθονταν, αλλά γυμνάζονταν με μικρή ένταση. Και μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι αθλητές Taekwondo που έκαναν ανάπαυλα οκτώ εβδομάδων από την άσκηση, παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων του λίπους στο σώμα και μείωση της μυϊκής μάζας.

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη διακοπή της άσκησης και τη μικρής έντασης προπόνηση. Η διάκριση: «Πρέπει να ασκείστε λίγο [κάθε μέρα]», λέει ο δρ Hameed. (Σκεφτείτε: ποδηλασία, χρησιμοποιώντας το ελλειπτικό, ή ακόμα και ελαφρύ περπάτημα.) Απλά μη σταματήσετε να κινείστε εντελώς, καθώς το σώμα, ο εγκέφαλος και η μέση σας θα σας ευχαριστούν.







Πηγή: iatronet.gr




-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.