Τελευταία Νέα:

Ποιες θέσεις μέσα στο Ι.Χ. είναι πιο ασφαλείς για τα παιδιά



Η μεταφορά παιδιών με το αυτοκίνητο αποτελεί μία πράξη μεγάλης ευθύνης. Μία διεθνής έρευνα αποκαλύπτει, πού πρέπει να κάθονται τα παιδιά μέσα σε ένα Ι.Χ. για μεγαλύτερη ασφάλεια!

Tα παιδιά – επιβάτες ζουν πολύ επικίνδυνα στην Ελλάδα, καθώς αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν καν, πόσο σημαντικό είναι ένα κατάλληλο καθισματάκι για τη μεταφορά τους. Πολύ συνηθισμένες είναι εξάλλου και οι εικόνες μικρών παιδιών, που κάθονται στη θέση του συνοδηγού ή κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνες ασφαλείας και άλλα συστήματα ασφαλείας. Πρόκειται βεβαίως για εγκληματικές συμπεριφορές, που μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες για τους μικρούς επιβάτες, ωστόσο παραμένουν ουσιαστικά χωρίς συνέπειες για όσους τις προκαλούν.

Ο σωστός οδηγός προστατεύει τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο με ειδικά καθισματάκια ευρωπαϊκών προδιαγραφών ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το ύψος τους και πάντα σε συνδυασμό με τη ζώνη ασφαλείας. Μπορεί μάλιστα, να ανεβάσει τα επίπεδα προστασίας των λιλιπούτειων επιβατών, επιλέγοντας για τη μεταφορά τους τις ασφαλέστερες θέσεις ενός οχήματος.

Ειδικοί αναλυτές τροχαίων ατυχημάτων της ασφαλιστικής εταιρείας Αxa κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η ασφαλέστερη θέση για ένα παιδί μέσα σε ένα Ι.Χ. είναι το μεσαίο πίσω κάθισμα, εφόσον διαθέτει ζώνη ασφαλείας τριών σημείων. Η δεύτερη επιλογή για τα παιδιά από πλευράς ασφάλειας είναι πίσω από τη θέση του συνοδηγού. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «αν πιεστεί και παραμορφωθεί η καμπίνα επιβατών σε μία σύγκρουση, είμαστε καλύτερα προστατευμένοι πίσω και στη μέση από το τσαλάκωμα της λαμαρίνας και άλλων μερών του αμαξώματος, που εισέρχονται προς το εσωτερικό του θαλάμου».


Η θέση πίσω από τον συνοδηγό είναι η δεύτερη πιο ασφαλής, επειδή «οι στατιστικές δείχνουν καθαρά, ότι η πλευρά του οδηγού είναι πιο συχνά εκτεθειμένη στα ατυχήματα. Οπότε, από την πλευρά του συνοδηγού είναι μικρότερη η πιθανότητα μίας πλευρικής σύγκρουσης».

Σε περίπτωση που μεταφέρουμε δύο παιδιά, επιλέγουμε για τα καθισματάκια τους τις πίσω θέσεις στο κέντρο και στην πλάτη του συνοδηγού, με πάνω από δύο παιδιά τα πράγματα δυσκολεύουν για την ιδανική προστασία των μικρών επιβατών.

Μία ειδική περίπτωση αποτελεί η μεταφορά βρεφών με αυτοκίνητο. Εδώ συνιστούνται τα καθισματάκια αντίθετης φοράς, ώστε να μην πιέζονται επικίνδυνα ο αυχένας και το μυοσκελετικό σύστημα των μωρών σε περίπτωση σύγκρουσης. Πολλοί γονείς, τοποθετούν τέτοιου είδους καθισματάκια δίπλα τους στη θέση του συνοδηγού, για να ελέγχουν καλύτερα το μωρό, πρόκειται όμως περί λάθους. Με αυτόν τον τρόπο αποσπάται συχνά η προσοχή τους από την κυκλοφορία κοιτώντας το μωρό, ενώ υπάρχει και πιθανότητα, να ξεχάσουν να απενεργοποιήσουν τον αερόσακο οδηγού με τραγικές συνέπειες για το βρέφος σε μία δυνατή σύγκρουση, καθώς θα κινδυνεύσει να συνθλιβεί από το airbag.