Τελευταία Νέα:

"Κολλάει ο κορωνοϊός από πακέτα που έχουν μεταφερθεί από την Κίνα" και άλλες συχνές ερωτήσεις


Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις στο διαδίκτυο για τον νέο κορωνοϊό;

Σύμφωνα με το Google, oι πιο συχνές απορίες χρηστών στις ΗΠΑ, είναι οι εξής:
- Μπορείς να κολλήσεις κορωνοϊό από φαγητό;
- Μπορείς να καλλήσεις δύο φορές τον ιό;
- Kολλάει ο ιός από συσκευασίες;
- Κολλάει από κινεζικό φαγητό;
- Κολλάει από τα ρούχα;
- Kολλάει από γάτα;
- Κολλάει από πισίνα;
- Κολλάει από σκύλο;
- Κολλάει από πακέτα που έχουν μεταφερθεί από την Κίνα;

Ο νέος κορωνοϊός (2019-nCoV) εξακολουθεί να πυροδοτεί ανησυχία στην υφήλιο, με κρούσματα να έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες, μέχρι στιγμής.

Η έξαρση του κορωνοϊού εκτιμάται ότι μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες και στις αγορές. Το «θρίλερ», ωστόσο, αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να απασχολεί τον πλανήτη για διάστημα πολλών ακόμη μηνών, στην καλύτερη περίπτωση.

Η μετάδοση του κορωνοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει ήδη επιβεβαιωθεί. Ενα σενάριο, ωστόσο, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερους φόβους είναι η ενδεχόμενη δυνατότητα του κορωνοϊού να μεταδίδεται μέσω δεμάτων που αποστέλλονται από την Κίνα προς χώρες του εξωτερικού.

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τα δέματα από Κίνα

Στη συγκεκριμένη πτυχή του «θρίλερ» με τον νέο κορωνοϊό εστιάζει δημοσίευμα της ιστορικής εφημερίδας της Καλιφόρνια «The Mercury News». Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι καθημερινά αποστέλλονται από την Κίνα -και τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα κορωνοϊού- «αστρονομικοί» αριθμοί δεμάτων προς δεκάδες χώρες του κόσμου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες Υγείας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω εισαγόμενων δεμάτων – προϊόντων. «Γενικά, λόγω της περιορισμένης (σ.σ. χρονικά) επιβιωσιμότητας των κορωνοϊών σε επιφάνειες, υπάρχει ένα πάρα πολύ μικρό ρίσκο διασποράς του από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε ένα διάστημα ημερών ή εβδομάδων και σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος» είπε στην εφημερίδα η Δρ. Νάνσι Μεσονιέρ, επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Παθήσεων του Αναπνευστικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον νέο κορωνοϊό. Ομως σύμφωνα με τη «The Mercury News», μελέτες για τους συγγενείς κορωνοϊούς των SARS και MERS έδειξαν ότι (οι ιοί) επιβιώνουν μόνο για λίγες ώρες στις επιφάνειες αντικειμένων.

Τι λέει η βρετανική ParcelHero για τον νέο κορωναϊό

Στο ζήτημα του νέου κορωνοϊού τοποθετήθηκε και η ParcelHero, ο βρετανικός κολοσσός στον τομέα των μεταφορών – υπηρεσιών courier. Ο Ντέιβιντ Τζινκς, υπεύθυνος Καταναλωτών και Δημοσίων Σχέσεων της ParcelHero, αναγνώρισε ότι το καταναλωτικό κοινό ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τον κορωνοϊό, καθώς και ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες -όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις- για τους εισαγωγείς.

Ο Τζινκς υποστήριξε μάλιστα ότι «ένας Αμερικανός χημικός που έλαβε δέμα από τη Γουχάν, μέσω της China Post, διαμαρτυρήθηκε τονίζοντας ότι αυτά τα πακέτα μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό “ανάλογα με το περιεχόμενο”». Την ίδια στιγμή, λόγω του πανικού για τον κορονοϊό, οι Αρχές της Μαλαισίας αναγκάστηκαν να προβούν σε διευκρινιστική ανακοίνωση αναφέροντας ότι «συνήθως χρειάζονται περισσότερες από 24 ώρες για να φτάσει ένα δέμα από την Κίνα στη Μαλαισία, έτσι ο κίνδυνος για τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω μιας τέτοιας αποστολής είναι χαμηλός».

Πηγή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανέφερε σχετικά στο economistas.gr ότι η μετάδοση του κορονοϊού μέσω δέματος είναι ένα ιδιαίτερα «"τραβηγμένο" σενάριο» και πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν.

Τεχνητές καθυστερήσεις στα δέματα το «αντίδοτο»

Παρά ταύτα, ο Ντέιβιντ Τζινκς της ParcelHero επισήμανε ότι για κάθε ενδεχόμενο η Κίνα έχει ήδη θέσει σε ισχύ αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό. «Η κινεζική υπηρεσία εξπρές της China Post EMS (Express Mail Service) ανακοίνωσε ότι θα καθυστερεί τις αποστολές για να “απολυμάνει” τα δέματα. Η EMS συγκεκριμένα ανέφερε: “Για να διασφαλίσουμε το κοινό, θα κάνουμε “διπλές – απολυμάνσεις” στα δέματα και στα οχήματα που περνάνε από τη Γουχάν, καθυστερώντας τη διαδικασία αποστολής» προσέθεσε ο Τζινκς.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ParcelHero, παρότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω δεμάτων είναι πολύ μικρός, η έξαρση του κορωνοϊού μπορεί να «μολύνει» την αγορά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους εισάγουν προϊόντα από την Κίνα. Ο Τζινκς εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι το ζήτημα του κορωνοϊού θα πλήξει οικονομικά και μεγαθήρια όπως η Alibaba και η Aliexpress.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.