Τελευταία Νέα:

Επίδομα 600 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί σε 180.000 επιστήμονες μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη


Χωρίς καμία προϋπόθεση θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ οι 180.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες μετά την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher) την Τετάρτη με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι επιστήμονες είτε παρακολούθησαν το πρόγραμμα είτε όχι θα λάβουν το επίδομα χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέες αιτήσεις. Ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων έχει ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θα πιστωθεί είτε ολόκληρο το επίδομα είτε η δεύτερη δόση έως τις 30 Απριλίου, αφού γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.

Παράλληλα, εφόσον το πρόγραμμα καταργήθηκε , τα έξι Κέντρα Επαγγελματικής που είχαν αναλάβει να το διεκπεραιώσουν δε θα λάβουν το κονδύλιπου είχε προβλεφθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το συνολικό κόστος του προγράμματος ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15 εκατ. προορίζονταν για τις πλατφόρμες κατάρτισης.

Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Το εν λόγω πρόγραμμα δέχθηκε «σφυροκόπημα» τις προηγούμενες ημέρες από την αντιπολίτευση και τους φορείς των επιστημόνων οι οποίοι το επέκριναν ως «φιάσκο» χαμηλού επιπέδου, το οποίο βρίθει από λεκτικές ασυναρτησίες (σκόιλ ελικικού) ενώ άφησαν αιχμές για σύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου , σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επισημάνθηκε η δυσλειτουργία χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας. Διορθώθηκε μια αστοχία με την άμεση απόσυρση του προγράμματος.

«Το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρόνο μέσα σε επείγουσες συνθήκες» υπογράμμισαν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη και απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα πρόσθεσαν «πρέπει να είναι προσεκτικοί στην Κουμουνδούρου με την κριτική διότι ο έλεγχος θα δείξει πόσο κόστισαν και τα δικά τους προγράμματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αστοχίες κάτω από πιεστικές και έκτακτες συνθήκες που εντοπίζονται και διορθώνονται. «Δυστυχώς το περιεχόμενο του προγράμματος σε πολλά σημεία του δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση. Λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να στηρίξουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κρίση του κορωνοϊού και όταν διαπιστώνουμε πως χρειάζονται βελτιώσεις παρεμβαίνει άμεσα» επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Βρούτσης

Αναφερόμενος στον έλεγχο που θα διενεργηθεί ο κ. Βρούτσης τόνισε αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011, και τα χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα ανοίξουμε παλαιούς φακέλους που αφορούν αυτά τα προγράμματα».

Τσίπρας: Ομολογία ενοχής και αποτυχίας η απόσυρση της τηλεκατάρτισης

«Ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε και πρόσθεσε:

«Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δε λειτουργεί ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" . Θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο».

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά ζήτησαν την απομάκρυνση του αρμόδιου υπουργού ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την υπόθεση «σκάνδαλο των ΚΕΚ Βρούτση, το οποίο βαραίνει όλη την κυβέρνηση».

Σε ανακοίνωσή της η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων όπως προκύπτει από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800 αντί για 600 ευρώ και ταυτόχρονα να δαπανήσει λιγότερα χρήματα. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε δημόσια πως δεν υπήρχε ο χρόνος για την αναγκαία πιστοποίηση των προγραμμάτων τούς εκθέτει ακόμη περισσότερο».

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.