Τελευταία Νέα:

Τι είναι το «σύνδρομο του ακορντεόν» στον κοροναϊό που τρομάζει τους επιστήμονες


«Οταν έγιναν οι πρώτες συσκέψεις υπό τον κ. Δ. Τσιόδρα, εκφράζονταν φόβοι για 20πλασια θύματα από αυτά που έχουν καταγραφεί ως σήμερα και υπήρχαν ανησυχητικές εκτιμήσεις για τουλάχιστον 2.000-3.000 νεκρούς.

Μας απασχολούσε τότε τι θα γίνει με τις ΜΕΘ που ήταν εξαιρετικά λίγες, υπήρξαν απόψεις για μετατροπή γυμναστηρίων σε νοσηλευτικές μονάδες αλλά και αγωνία για τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών. Υπήρχαν τότε οι σκέψεις να ενεργοποιηθούν τέσσερα φορητά νεκροτομεία-ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, σύμφωνα με σχέδιο για μαζικές απώλειες που υπήρχε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επιπλέον, θα ενεργοποιείτο ένας αντίστοιχος ψυχόμενος χώρος, χωρητικότητας 150 περίπου ατόμων, στο Σχιστό.

Όμως η χώρα μας κατόρθωσε – λόγω των κυβερνητικών μέτρων και του φοβήτρου της Ιταλίας – να ξεπεράσει με εξαιρετικά λίγα κρούσματα και σχετικά μικρό αριθμό νεκρών την επιδημία και τα ελληνικά σενάρια του Φεβρουαρίου δεν είχαν τελικά αντίκρισμα. Ωστόσο δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε την κατάσταση.

Υπάρχει πάντα ο «φόβος του ακορντεόν» της επιδημίας, όπου η «φυσούνα» των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά μερικές εβδομάδες. Κι έτσι να υπάρχουν εξάρσεις της νόσου του Αγίου Πνεύματος ή πλέον μέσα στο καλοκαίρι, όπου μια νέα καραντίνα, με τον διασκορπισμό των Ελλήνων και ενός αριθμού ξένων τουριστών σε θέρετρα, θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Καθότι πολλοί ξεχνούν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε μόνο έξι κρούσματα και έντεκα ημέρες αργότερα έκλεινε σχολεία και καταστήματα έχοντας 100 περίπου κρούσματα, αποφεύγοντας οριακά τον εφιάλτη με χιλιάδες νεκρούς άλλων χωρών. Εχει υπολογισθεί ότι αν τα μέτρα καθυστερούσαν μόνο 24-48 ώρες, τα κρούσματα και ίσως οι θάνατοι θα ήταν κατά 40% περισσότεροι. Αν η χώρα καθυστερούσε περαιτέρω για μερικά 24ωρα, θα ζούσαμε τον εφιάλτη άλλων χωρών. Κάτι όμως που μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες».

Οι φόβοι για μια νέα φάση
Σε αυτή την καίρια επισήμανση προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί την πορεία των μέτρων και την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 στη χώρα μας. Όπως εξάλλου και της προσπάθειας που γίνεται για να υπάρξει επαναφορά στην κανονικότητα, να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, τα σχολεία κ.λπ.Με κύριο φόβο ότι μπορεί να υπάρξουν μέχρι και τρεις-τέσσερις αυξομειώσεις των κρουσμάτων της νόσου το επόμενο τρίμηνο. Με το «ακορντεόν» να… ανοίγει στα τέλη Απριλίου λόγω αύξησης της κυκλοφορίας τις εορταστικές ημέρες, στα τέλη Μαΐου λόγω «απρόσεκτης» άρσης των μέτρων περιορισμού, το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, πολυδιάσπασης κ.λπ. και τον Οκτώβριο, όταν αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει για όλον τον πλανήτη. Κι ίσως η χώρα μας λόγω υποεκτίμησης του κινδύνου να περάσει μια οδυνηρή επόμενη φάση της νόσου με εκατοντάδες θύματα.
Οι περιπτώσεις Βελγίου, Πορτογαλίας

Για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο που επέρχεται, οι έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν τις περιπτώσεις του Βελγίου και της Πορτογαλίας που έχουν μεγάλο αριθμό νεκρών, παρότι και αυτές απέφυγαν τις μοιραίες καθυστερήσεις. Οταν το Βέλγιο έκλεινε τα σχολεία, τα καταστήματα κ.λπ. στις 13 Μαρτίου, είχαν μόλις 559 κρούσματα – με μικρές διαφορές με την Ελλάδα – και μόλις τρεις θανάτους, όμως ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί λόγω της συγκεκριμένης μικρής καθυστέρησης σε 35.000 κρούσματα και σε 4.500 θανάτους.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.