Τελευταία Νέα:

Αυξημένος αριθμός μεδουσών σε παραλίες της Βόρειας Ελλάδας - Τι δεν πρέπει να κάνουν οι λουόμενοι




Σε αρκετές παραλίες της Βόρειας Ελλάδος καταγράφεται ήδη από τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.


Το είδος της μέδουσας που παρατήρησαν στις ακτές οι λουόμενοι στη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος είναι από τα πιο κοινά είδη, φέρει την ονομασία «μέδουσα του φεγγαριού», και σύμφωνα με τους επιστήμονες για την έξαρση του φαινομένου ευθύνεται η επιτυχής αναπαραγωγική συμπεριφορά της και οι κλιματικές αλλαγές.

«Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες πριν από μιάμιση εβδομάδα στο Θερμαϊκό Κόλπο και αντιληφθήκαμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μεδουσών, Aurelia Aurita, που εμφανίζει μια περιοδικότητα στην αναπαραγωγική του συμπεριφορά.

Ενδεχομένως, να είμαστε σε μια τέτοια περίοδο επιτυχούς αναπαραγωγικής συμπεριφοράς, με πολλούς απογόνους», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητής του τμήματος Βιολογίας, Χαρίτων Χιντήρογλου.

Σύμφωνα με τον κ.Χιντήρογλου, «είναι ένα φαινόμενο που θα το ξεπεράσουμε. Το συγκεκριμένο είδος της μέδουσας δεν είναι τοξικό. Δεν είναι τσούχτρα, είναι περισσότερο οπτικό το θέμα στις θάλασσες. Το σύστημα δέχεται τέτοιες πιέσεις πληθυσμιακών εξάρσεων, που θα εξισορροπήσουν μετά από ένα χρονικό διάστημα».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι θάλασσες «περισσότερο κινδυνεύουν από τα πλαστικά παρά από τις μέδουσες. Όταν σκοτώνουμε τις χελώνες με τα πλαστικά, εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή οι μέδουσες θα πολλαπλασιαστούν».

Μάλιστα, συνέστησε στους λουόμενους να μην βγάζουν τις μέδουσες από το θαλάσσιο περιβάλλον τους καθώς σε αυτή την περίπτωση «κάνουμε μεγαλύτερο κακό, διότι το ζώο εκτινάσσει εκατομμύρια κύτταρα και μετά προκαλείται ερεθισμός στο δέρμα
»

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.