Τελευταία Νέα:

Έτσι θα εξοφλήσετε το εκκαθαριστικό της Εφορίας σε 24 μηνιαίες δόσεις



Διπλή δόση φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς θα πρέπει να εξοφλήσουν τις πρώτες δυο από τις 8 μηνιαίες δόσεις του εκκαθαριστικού της φορολογικής τους δήλωσης.

Όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό της Εφορίας μπορούν να επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις ακολουθώντας την νέα πάγια ρύθμιση. Μάλιστα δεν χρειάζεται να περιμένουν για να γίνει η οφειλή τους ληξιπρόθεσμη αλλά μπορούν και τώρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση επικυρώνεται και αρχίζει να τρέχει με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Όσοι όμως χάσουν την προθεσμία των 3 ημερών δεν σημαίνει ότι χάνουν τη ρύθμιση. Μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν σε αυτή.

Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το ραβασάκι της Εφορίας σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση που προσφέρει η ΑΑΔΕ θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών που ρυθμίζονται σε έως είκοσι τέσσερις δόσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του διακανονισμού. Η βιωσιμότητα τεκμαίρεται από τα στοιχεία που δηλώνονται στην υπεύθυνη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο περιορισμός του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης.

2. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 30 ευρώ.

3. Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,
δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί),
έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

4. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως δώδεκα μηνιαίες δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται ανέρχεται σε 5,32% και υπολογίζεται σε ετήσια βάση.

5. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζεται ο τόκος, προσαυξάνεται κατά 1,5% και φθάνει σε 6,82%. Ο ως άνω τόκος είναι ετησίως υπολογιζόμενος και παραμένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

6. Σε περίπτωση απώλειας και υπαγωγής των ίδιων οφειλών στη ρύθμιση για δεύτερη φορά από τον ίδιο οφειλέτη, τα ανωτέρω επιτόκια, προσαυξάνονται κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.