Τελευταία Νέα:

Οι βάσεις είναι απλά…. η «βάση», υπάρχει μακρύς δρόμος ως την κορυφή!


Για όλους τους γονείς ,τους απόφοιτους αλλά και τους νυν μαθητές!

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωσης των πολυπόθητων βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού γράφονται πολλά όσον αφορά την σχετική ευκολία -χαμηλές βάσεις- με την οποία εισάγονται αρκετοί μαθητές σε κλασικές αλλά και νεοσύστατες σχολές όπως: (παραδείγματα 2019)

Μαθηματικό (Σάμου): 7.501

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΝΕΟ): 4.308

μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 5.738 από 9.766 μόρια

(πτώση 4.028 μόρια)

περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (Άμφισσα):4308


μπορούμε να πούμε ότι τα παραπάνω νούμερα οφείλονται στην μικρή ζήτηση των θέσεων από τους υποψηφίους των προαναφερόμενων τμημάτων. Το ίδιο φαινόμενο αναμένεται και φέτος για τις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου των θετικών σπουδών με αρκετές κλασσικές σχολές να φλερτάρουν την βάση του 10.

Μια άλλη αιτία πιθανής πτώσης βάσεων κάποιων σχολών είναι και οι χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων, όπως για παράδειγμα αναμένεται πτώση στις ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου περί τα 800 με 1000 μόρια, κάτι που οφείλεται στην δυσκολία θεμάτων της βιολογίας και της χημείας με συνέπεια τις χαμηλές βαθμολογίες των μαθητών.

Να αναλύσουμε και την πρακτική έννοια των βάσεων:

Αν μία σχολή προσφέρει 10 θέσεις στους απόφοιτους της Γ’ λυκείου ή βάση της διαμορφώνεται από τον βαθμό του δέκατου(δηλ. του τελευταίου) που θα την επιλέξει, οι υπόλοιποι 9 πιθανόν να έχουν σημαντική διαφορά μορίων από την βάση.

Ας μην συγχέουμε λοιπόν το επιστημονικό επίπεδο της εκάστοτε σχολής με την βάση εισαγωγής μιας τυχαίας χρονιάς.

Η επιτυχία στις πανελλήνιες δηλώνει αυτή καθ’ αυτή εισαγωγή στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιτυχία αυτή διασφαλίζεται συντηρείται και κατοχυρώνεται με το επιτυχές πέρας των σπουδών και κατά συνέπεια την κτήση πτυχίου!

Άρα, αγαπητοί γονείς και μαθητές οι βάσεις είναι απλά η «βάση» για την εκάστοτε σχολή, από κει και πέρα υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι την κορυφή, υπάρχει κόπος και αγώνας .

Φυσικά και υπάρχουν τρύπες στο σύστημα των πανελλαδικών , φυσικά και δεν είναι το πιο δίκαιο μέσον ,ωστόσο είναι ένα από τα λίγα αδιάβλητα μέσα της ελληνικής κοινωνίας και η πρώτη ακαδημαϊκή δοκιμασία του Έλληνα πολίτη στον στίβο της επαγγελματικής αλλά και επιστημονικής εξέλιξης.

Καλή τύχη στους νέους φοιτητές, ο αγώνας τώρα αρχίζει!!



Θοδωρής Ι. Μιχαηλίδης
Μαθηματικός Π. Ιωάννινων
Επιμορφωτής ενηλίκων
ΣΕΠ

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.