Εσείς πότε τρώτε; Οι ώρες φαγητού που παχαίνουν λιγότερο
Μελέτη που έγινε σε περίπου 1.200 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO 2020), υποδεικνύει μια σύνδεση ανάμεσα στη μεγαλύτερη αναλογία της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός ατόμου κατά το απόγευμα -με απλά λόγια, το κυρίως γεύμα- και την υψηλότερη συνολική πρόσληψη ενέργειας, αλλά και τη χαμηλότερη ποιότητα διατροφής.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με το πώς το χρονικό διάστημα της ημέρας που καταναλώνεται το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και άλλες σωματικές διαδικασίες. Το αίσθημα της πείνας ακολουθεί ένα ισχυρό καθημερινό και ρυθμικό μοτίβο, το οποίο συχνά είναι πιο έντονο αργά μέσα στην ημέρα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο το είδος όσο και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.
Σκοπός της έρευνας της Judith Baird από το Κέντρο NICHE του Πανεπιστημίου Ulster στη Βόρεια Ιρλανδία, λοιπόν, ήταν να διερευνήσει τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη ενέργειας κατά τη διάρκεια του απογεύματος και τη συνολική πρόσληψη ενέργειας και την ποιότητα της διατροφής.
Η επιστημονική ομάδα επέλεξε μια ομάδα 1.177 ενηλίκων 19-64 ετών από την Εθνική Έρευνα Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας δεδομένα που περιελάμβαναν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τη διατροφική κατάσταση του γενικού πληθυσμού της χώρας από 18 μηνών και άνω, εξετάζοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 1000 συμμετεχόντων κάθε χρόνο (2012-2017).
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες, βάσει της αναλογίας της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας μετά τις 18:00 το απόγευμα, από την χαμηλότερη κάτω του 31,4% έως την υψηλότερη, της οποίας η απογευματινή κατανάλωση φαγητού ξεπερνούσε το 48,6% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας.
Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω βαθμολόγησης των ημερολογίων διατροφής που κρατούσαν οι συμμετέχοντες βάσει του Οδηγού Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά, ο οποίος κατηγοριοποιεί και βαθμολογεί τα τρόφιμα σύμφωνα με την αναλογία τους σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και το περιεχόμενό τους σε ενέργεια.
Σε όλη την ομάδα του δείγματος, η πρόσληψη ενέργειας το απόγευμα αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε σχεδόν το 40% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας (39,8%). Οι συγγραφείς βρήκαν μια σημαντική ποικιλία στη συνολική πρόσληψη ενέργειας των τεσσάρων ομάδων συμμετεχόντων, με τα άτομα που βρίσκονταν στην ομάδα της χαμηλότερης πρόσληψης το απόγευμα να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες ομάδες.
Η ποιότητα της διατροφής διέφερε και αυτή ανάμεσα στις ομάδες συμμετεχόντων, με εκείνους που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη αναλογία της πρόσληψης ενέργειας το απόγευμα να έχουν σημαντικά χειρότερη βαθμολογία στον Οδηγό Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά από τους υπόλοιπους.
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μιας μικρότερης αναλογίας από την πρόσληψη ενέργειας το απόγευμα μπορεί να σχετίζεται με μικρότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, ενώ η κατανάλωση μεγαλύτερης αναλογίας σχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής», αναφέρουν οι συγγραφείς και καταλήγουν:
«Το χρονικό διάστημα της πρόσληψης ενέργειας μπορεί να είναι σημαντική τροποποιητική συμπεριφορά που θα πρέπει να σκεφτούμε για μελλοντικές διατροφικές παρεμβάσεις. Τώρα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ώστε να εξεταστεί αν το μοίρασμα της πρόσληψης ενέργειας ή/και το είδος του φαγητού που καταναλώνεται το απόγευμα σχετίζονται με μέτρα της σύνθεσης του σώματος και της καρδιομεταβολικής υγείας.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.