Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη - Ερώτηση για επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5


«Επανεξέταση των όρων χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχο την πραγματική στήριξη της ρευστότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19»

 Μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την επέκταση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και Νοέμβριο, με τη χορήγηση της προκαταβολής 4 και 5 και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις μετά και το δεύτερο lockdown αντιμετωπίσουν σοβαρότατη έλλειψη ρευστότητας που οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών τους εξαιτίας της αναστολής ή του περιορισμού της λειτουργίας τους στη βάση κυβερνητικών κανόνων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 34 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών. Με την Ερώτησή τους αυτή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον κ. Υπουργό για τις προθέσεις του να εξετάσει τη δυνατότητα (1) χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, των οποίων η οικονομική  δραστηριότητα έχει ανασταλεί εξ ολοκλήρου ή περιοριστεί με απόφαση της Κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση ο κύκλος εργασιών τους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και Νοεμβρίου για την επιστρεπτέα προκαταβολής 4 και 5 αντίστοιχα και (2) η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 αλλά και οι προηγούμενες να «ξεπεράσουν» τους όρους κρατικής χρηματοδότησης – δανείου με προνομιακούς όρους και τελικά να μην επιστραφούν από τις επιχειρήσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ολοκληρωτικά για να αναπληρωθεί η χαμένη ρευστότητα και να ενισχυθεί η ευάλωτη βιωσιμότητά τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Χορήγηση της προκαταβολής 4 και 5 σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει ή περιορίσει την οικονομική τους  δραστηριότητα με απόφαση της Κυβέρνησης χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση ο κύκλος εργασιών τους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και Νοέμβριο και χωρίς την υποχρέωση επιστροφής από τους δικαιούχους»

 

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια απρόβλεπτη απειλή για την ανθρωπότητα και έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.

Αρνητικές επιπτώσεις είναι αυτές που καταγράφονται στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, στην εκπαίδευση, στις μετακινήσεις, στο φόβο που υπάρχει για το τι θα γίνει στο μέλλον. Το κλείσιμο των σχολείων και των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι διάφοροι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην εστίαση, στη φιλοξενία, στα καταστήματα καταναλωτικού χαρακτήρα κλπ, για να επιτευχθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και να περιοριστεί έτσι η διάδοση του ιού, έχει οδηγήσει αναμφισβήτητα σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η πρώτη μας προτεραιότητα σίγουρα είναι η υγεία των πολιτών μας. Ταυτόχρονα όμως, η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σημαντικό κλυδωνισμό στην παγκόσμια,  στην ευρωπαϊκή και στην εθνική οικονομία. Για το λόγο αυτό η ΕΕ δημιούργησε το πλαίσιο ώστε τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μέτρα κατά παρέκκλιση από τους ενωσιακούς κανόνες όσον αφορά στα ελλείμματα, στα χρέη κλπ, ώστε οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας που οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών τους εξαιτίας της αναστολής ή του περιορισμού της λειτουργίας τους στη βάση κυβερνητικών κανόνων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκαν τα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από  επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία covid-19. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί το Νοέμβριο-Δεκέμβριο λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2020, ο οποίος θα πρέπει να είναι μειωμένος κατά 20% τουλάχιστον από το 1/3 του τελευταίου εξαμήνου του 2019,ενώ η επιστρεπτέα Προκαταβολή 5,η οποία θα χορηγηθεί το Ιανουάριο θα λάβει υπόψη τη μείωση του κύκλου εργασιών το μήνα Νοέμβριο. Η απαραίτητη προϋπόθεση όμως του κύκλου εργασιών του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και του Νοεμβρίου για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες μολονότι έχει ανασταλεί ή περιοριστεί η λειτουργία τους από την επιβολή lockdown, το οποίο παρατάθηκε ήδη μέχρι τις 7-1-2021 δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν του μέτρου. 

Με δεδομένο δε, ότι διανύουμε το δεύτερο lockdown και με την οικονομική δραστηριότητα να βρίσκεται σε ύφεση από τον προηγούμενο Μάρτιο και μάλιστα χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα, θα περιμέναμε από την Κυβέρνηση μέτρα που θα στηρίξουν πραγματικά την πληγείσα οικονομική δραστηριότητα και όχι να εφευρίσκει «εμπόδια» προκειμένου να αποκλειστούν επιχειρήσεις.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, των οποίων η οικονομική  δραστηριότητα έχει ανασταλεί εξ ολοκλήρου ή περιοριστεί με απόφαση της Κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση ο κύκλος εργασιών τους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και Νοεμβρίου για την επιστρεπτέα προκαταβολής 4 και 5 αντίστοιχα;

2.      Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 αλλά και οι προηγούμενες να «ξεπεράσουν» τους όρους κρατικής χρηματοδότησης – δανείου με προνομιακούς όρους και τελικά να μην επιστραφούν από τις επιχειρήσειςπροκειμένου να χρησιμοποιηθούν ολοκληρωτικά για να αναπληρωθεί η χαμένη ρευστότητα και να ενισχυθεί η ευάλωτη βιωσιμότητά τους;

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.