Τελευταία Νέα:

Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίων κατά 80% για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές


Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που βρίσκεται αυτή την ώρα στο βήμα κλείνει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021.
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση 18 σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων σε όλα τα Σώματα και την αγορά, σε δεύτερο στάδιο, φρεγατών, υποβρυχίων και drone. Παράλληλα εξήγγειλε ότι για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 θα μειωθεί το ενοίκιο κατά 80% για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός είπε: Τους τρεις πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα εξακολουθήσουν να μας συνοδεύουν τα μέτρα στήριξης. Εχουν προϋπολογιστεί 7,5 δις ερυρώ και εύχομαι να μην χρειαστεί να δαπανήσουμε όλο το ποσό. Όμως έχουμε το αποθεματικό για να στηρίξουμε τους αδύναμους και άνεργους. Το εισόδημα θα ενισχυθεί με μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση εισφοράς.

Επεκτείνονται και άλλα μέτρα που δοκιμάστηκαν με επιτυχία: αποζημιώσεις ειδικού σκοπού , πρόγραμμα ΣυνΕργασία, θα συνεχίσουμε τους κύκλους της επιστρεπτέας ώστε να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις

Εχω πλήρη αίσθηση και το υπ. Οικονομικών πόσο δύσκολη η κατάσταση στο λιανεμπόριο και πόσο επώδυνο να μένει κλειστό ένα μέρος της οικονομίας γιατί αυτό μας επέδειξαν οι ειδικοί. Θέλω να επισημάνω όμως τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξαν την οικονομία τους και τα καταστήματα την περίοδο εορτών και τώρα σπεύδουν να τα κλείσουν


Μέσα στην περίοδο αυτή το υπουργείο Ανάπτυξης και αυτές τις συνθήκες θεσπίσαμε το «παράδοση εκτός». Κοιτάξτε να δείτε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε το λιανεμπόριο και δεν θα απολογηθούμε γι αυτό. Ποια είναι η εναλλακτική σας; Να τα ανοίξουμε; Πείτε το. Ή να τα κρατήσουμε όλα κλειστά.

Ακούω με ενδιαφέρον την επιχειρηματολογια ότι η παράδοση εκτός ευνοεί μονο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ξέρω κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους που είπαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει. Αν πιστεύετε ότι μπορούμε να πάμε κόντρα στις εξελίξεις – το ΚΚΕ βέβαια αυτό πιστεύει – οι άλλοι όμως δεν το πιστεύουμε. Χρησιμποιήσαμε ένα νέο εργαλείο και η εικόνα είναι ότι δουλεύει καλά. Διευκολύνει το πρόβλημα κατάρρευσης των εταιρειών ταχυμεταφορών.

Είναι μια ανάσα , μια ανακούφιση για το λιανεμπόριο που σήμερα δοκιμάζεται. Λοιπόν σταματήστε τις εύκολες κορώνες και αν έχετε προτάσεις καταθέστε

Εμείς έχουμε την ευθύνη να αφουγγραζόμαστε τις ανάγκες της αγοράς. Πολλοί είχαν επενδύσει σε αυτές τις εορτές γι αυτό ανακοινώνω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης;

Για όλες πληττόμενες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με εντολή του κράτους από το λιανεμπόριο εστίαση αθλητισμό και πολιτισμό μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%

Αυτό είναι για το κεφάλαιο; Ή για τους μικρομεσαίους; Και μικρούς. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. 200 αντί για 1000 ευρώ.

Ταυτόχρονα η επιστρεπτέα 5 θα έρθει τον Ιανουάριο με κατώτατο όριο ενίσχυσης 1000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους

Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι σε λίγες ημέρες υπογράφεται η συμφωνία για τα Ραφάλ.

Αρχής γενομένης από τα Rafale, τα οποία αναμένονται μέσα στο 2021, η χώρα θωρακίζεται σε όλα τα επίπεδα έναντι των κινδύνων που έχουν προκύψει.

«Να ξεκινήσω με μια ιστορική αναφορά που είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσετε. Τα δημόσια χρήματα εκπέμπονται εκ των σπλάχνων του έθνους και αναδιανέμοντας…» είναι ο ορισμός προϋπολογισμού του 1864 από τον Ιωάννη Σούτσο. Και είναι επίκαιρος.

Τα δημόσια έξοδα εξακολουθούν να πηγάζουν από τον κόπο των πολιτών. Η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προϋπολογισμού.

Εξυπηρετεί ένα κοινό σκοπό: ανακούφιση πανδημίας, παράλληλα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Τελικός στόχος είναι η μείωση ανισοτήτων και η αύξηση πλούτου προς όφελος όλων.

Θα ήταν ευχής έργου αν μπορούσαμε σε αυτό το στόχο να συμφωνούσαμε, ασχέτως του τρόπου που μπορεί να επιτευχθεί. Γι' αυτήΝ τηΝ παράταξη, η μείωση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική επιλογή.

Το 2021 ενσωματώνει 2 χρονιές σε μια. Στο πρώτο τρίμηνο και ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί, επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που λάβαμε το 2020. Σε όλη τη χρονιά προωθούμε μεταρρυθμίσεις για δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Το εμβόλιο καθίσταται το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της νέας εποχής.

Είναι αλήθεια ότι συντάχθηκε ο προϋπολογισμός υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Μέσα σε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Με τα στοιχεία αβέβαια και το τέλος της κρίσης άγνωστο.

Οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δις ευρώ. Επεκτείνουν φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις.

Ο προϋπολογισμός έχει προσδιορισμένη και στρατηγική διάσταση. Απαντά σε τρέχοντα ζητούμενα και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις. Είναι μία δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους.

Αποτελεί και αυτός ο προϋπολογισμός μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολουθήσαμε ως τώρα.

Στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στηρίζεται και το 2021, καθώς αν δεν τις λαμβάναμε θα είχαμε μεγαλύτερη ύφεση.

Από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση διέθεσε 24 δις ευρώ που διοχετεύτηκαν σε 3 κεντρικές προτεραιότητες:

-Θωράκιση ΕΣΥ

-Φροντίδα εργαζομένων και ανέργων

-Διαφύλαξη βιωσιμότητας επιχειρήσεων

Στο πρώτο μέτωπο οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% - 780 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Τα νοσοκομεία για τα οποία τόσες φορές μικλήσαμε υποδέχθηκαν πάνω από 7 χιλιάδες νέους γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά και οι κλίνες εντατικής θεραπείας είναι 1322 ενώ παραλάβαμε από εσάς 547.

Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Έγινε καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα. Οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται και τα ενοίκια επιδοτούνται.

Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε σχεδόν 500 χιλιάδες δικαιούχους.

Οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους όπως είχαμε υποσχεθεί ότι θαγίνει. Η ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 12 δις ευρώ. Το ταμείο επιχειρηματικότητας, εγγυοδοσίας και ο μηχανισμός επιστρεπτέας προκαταβολής ενίσχυσαν πάνω από 700 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το κράτος άνοιξε τα δημόσια ταμεία και τις στήριξε απευθείας. Γι αυτό δεν είπατε τίποτα.

Για βγείτε έξω να μιλήσετε με αγρότες, ταξιτζήδες, εστιάτορες και καταστηματάρχες αν είναι ευχαριστημένοι με την επιστρεπτέα. Τι είναι όλοι αυτοί κ. Τσιπρα; Μεγαλοεπιχειρηματίες; Όλα αυτά έγιναν κ. Τσίπρα χωρίς κανένα νέο φόρο.

Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες.

Αντίθετα σε ισχύ παραμένει η αλυσίδα ενισχύσεων που κάνει πράξη η κυβέρνηση.

Η μείωση και τελικά όπως δεμσευτήκαμε η κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησία. Η μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα.

Η μείωση κατά 4 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως δεν ψηφίσατε. Αποφύγαμε έτσι την έκρηξη της ανεργίας. Έστω με απώλειες στο εισόδημα.

Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας ήταν να θωρακιστεί η απασχόληση.

Μόλις πρόσφατα τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015 -18 αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε την χώρα με 5 δις λιγότερα

Πριν από την επίθεση του κορωνοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άνοιξε ο δρόμος για τον ευνοϊκό δανεισμό.

Σας ακούγαμε μήνες ολόκληρους να μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία και να ισχυριστείτε ότι η ύφεση είχε προηγηθεί της πανδημίας. Σήμερα που τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε κ. Τσίπρα. Δείτε τα στοιχεία πολύ καλά.

Μιλήσατε για εθνική ήττα. Αυτή είναι η εθνική ήττα της χώρας προϊόν των δικών σας χειρισμών την περίοδο 2015-19.

Εχω έναν ακόμα πίνακα για εσάς κ. Τσακαλώτε. Η δική μας κυβέρνηση δανείστηκε 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Σας ανακοινώνω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε την συμφωνία για την παραλαβή 18 Rafale. Ο υπουργός Άμυνας θα ανακοινώσει την αρμόδια επιτροπή.

Η χώρα μας θα αποκτήσει νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, ντρόουν, αναβάθμιση των F16. Θα αναβαθμιστεί o εξοπλισμός όλων των Σωμάτων. Το ;eμψυχο δυναμικό θα ενισχυθεί με 15 χιλιάδες επαγγελαμτίες την επομενη 5ετία. Για όλα αυτά έχει προβλέψεις και ο νέος προϋπολογισμός.

Λυπάμαι που το κόμμα σας και εσείς προσωπικά που σε αυτές τις στιγμές που μας καλείτε να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία δεν τολμάτε να ψηφίσετε αυτά τα κονδύλια. Δεν υποστηρίζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση τα κονδύλια για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια είναι η εξήγηση; Επικράτησαν οι αριστερές φωνές; Από την άλλη υποκριτικά τσαμπουκάδες και από την άλλη καταψήφιση της ενίσχυσης.

Πατριωτισμός με ξένα κόλυβα. Έτσι λέγεται αυτό.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.