Τελευταία Νέα:

«Αντάρτικο» ετοιμάζουν μητροπολίτες για τις λειτουργίες με τους 9 πιστούς - Τι θα ζητήσει η Ιερά Σύνοδος


Δεκάδες ιεράρχες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν αντιρρήσεις και ν’ αντιδρούν στον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση ν’ ανοίξει τους ναούς κατά την περίοδο των εορτών, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή εβδομάδα.
Η απόφαση της κυβέρνησης να τελεστούν οι λειτουργίες μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου) και των Θεοφανείων (6 Ιανουαρίου), με την παρουσία εννιά πιστών στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, έχει φέρει σφοδρές αντιδράσεις εντός της ιεραρχίας ενόψει και της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (15/12) και Τετάρτη (16/12).

Οι πιο «ακραίες» φωνές όπως ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των ναών, αγνοώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τελώντας της λειτουργίες κανονικά. Μάλιστα μιλώντας στο Open δήλωσε: «Είναι ένας διωγμός! Το λέω με πόνο ψυχής. Δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι πολύ φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Κέρκυρας, Νεκτάριος, ο οποίος μετά τη δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνα δήλωσε: «Δεν υπάρχουν μέτρα ούτε για τα πολυκαταστήματα, ούτε για τα σούπερ μάρκετς, ούτε υπάρχουν μέτρα για τα κομμωτήρια. Είδατε πουθενά αστυνομία σε όλα αυτά τα οποία προανέφερα; Αστυνομοκρατείται μόνο η εκκλησία», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την πανδημία δικαιολογία για να διακοπεί η Θεία Κοινωνία.

«Έχουν κλείσει την θύραν της Βασιλείας του Θεού επειδή οι ίδιοι δεν θέλουν να εισέλθουν. Αρνούνται με μια δικαιολογία, αλλά αυτή η δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί».

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος από την πλευρά του δήλωσε: «Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τα θέματα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή θέλουν να μην την βλέπουν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα και τη στιγμή που 180 εκκλησιαστικά σωματεία με επιστολή τους προς την ιεραρχία έχουν ζητήσει ανοιχτούς ναούς, εγκαλώντας παράλληλα την πολιτεία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλείται να συνεδριάσει και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ιεράρχες θα θέσουν τη δική τους συμβιβαστική πρόταση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά άλλη μια ημέρα λειτουργίας, την 1η Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου, προκειμένου ν’ ανοίξουν οι εκκλησίες στους πιστούς. Να διεξαχθούν κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πιστοί, και να επιτρέπεται η ατομική προσευχή από τις 21 Δεκέμβριου έως τις 6 Ιανουάριου.

Επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να εισέλθουν στους ναούς και αυτό αν συνδεθεί με τα τετραγωνικά μέτρα (π.χ. 1 πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα), ενώ η εκκλησία θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις και αντίδωρα σε σκευασία.

Βεβαία στην Σύνοδο θα εκφραστούν και οι Ιεράρχες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που ζητούν να μην νομιμοποιήσει η εκκλησία την κυβερνητική απόφαση αν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση. Αυτοί οι ιεράρχες θα ζητήσουν να μην ανοίξουν καθόλου οι εκκλησίες για πιστούς, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την συμπεριφορά της και διατάσσοντας τους ιερείς να κρατήσουν κλειστούς του ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πρόταση αυτή προστίθενται από ορισμένους κι άλλες ιδέες όπως πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τον λαό και άλλες αντίστοιχου συμβολισμού ενέργειες οι οποίες θα εξωτερικεύσουν μεν την ενόχληση της Εκκλησίας, δεν θα την θέσουν δε σε πρακτικούς και νομικούς κινδύνους.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που εκφράζουν κάποιοι λίγοι «σκληροπυρηνικοί» ιεράρχες είναι η εκκλησία να αγνοήσει τα κυβερνητικά μέτρα και να προχωρήσει η εκκλησία στην τέλεση των ιερών ακολουθιών και λειτουργιών κανονικά με ανοικτές θύρες και αυτό-οργάνωση εντός των ναών με τήρηση μέτρων και δυνατότητα εισόδου ενός πιστού ανά τ.μ. ναού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος ανέφερε: «Δικαίως θα πει ο λαός αυτός, σεβασμιότατε, άγιοι πατέρες, πώς εμένα με αποκλείεται; Με ποιο κριτήριο με αποκλείεται και θα μπουν μόνο εννέα; Ενώ αν υπήρχε μία μεγαλύτερη ελαστικότητα, η Εκκλησία έχει τον τρόπο, όπως το έχει αποδείξει έμπρακτα 10 μήνες τώρα, και τα μέτρα να διασφαλίσει, αλλά και τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Παρακαλούμε να αφουγκραστούν οι υπεύθυνοι τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Έσπευσε κατά κάποιο τρόπο η πολιτεία να προκαταλάβει με την απόφασή της αυτή την απόφαση της Εκκλησίας. Δημιουργούνται πολύ περισσότερα προβλήματα. Θα το δει αυτό η Ιερά Σύνοδος και θα το εκφράσει επισήμως, να υπάρχει μία ελαστικότητα» ανέφερε.

Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ζητά ανοιχτούς ναούς, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενώ επιτρέπεται να βγαίνει ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάει στην Εκκλησία να προσκυνήσει, να εκκλησιασθεί και να κοινωνήσει».

Επιπλέον ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος, ανέφερε για την απόφαση της κυβέρνησης: «Τέτοιες ανατρεπτικές αποφάσεις οδηγούν σε κλίμα διχασμού με κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα, η ενότητα και η σύμπνοια του λαού μας που είναι το πρώτο ζητούμενο αυτές τις κρίσιμες μέρες».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος καλεί σε αναμονή, εν όψει της συνεδρίαση της ΔΙΣ: «Η Εκκλησία μέχρι σήμερα, με εκκλησιαστική αγάπη για κάθε άνθρωπο και σε συνεργασία με την πολιτεία, μέσα από τους διακριτούς ρόλους τους, έχει πράξει στο έπακρο το χρέος της. Αναμένουμε και πάλι αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Το σίγουρο είναι ότι τις ημέρες της Συνόδου θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ της εκκλησίας και της πολιτείας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να ζητήσει και νέα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.