Τελευταία Νέα:

Η Μαρία Πασχαλίδου από τον Εξαπλάτανο Αλμωπίας διαπρέπει ως ειδικός παιδοδοντίατρος στο Μόναχο Γερμανίας


Η Πασχαλίδου Μαρία με καταγωγή από τον Εξαπλάτανο Αλμωπίας είναι ένα από τα χιλιάδες μορφωμένα παιδιά που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό για εργασία αξιοποιώντας τις γνώσεις τους σε άλλη χώρα.
Η Μαρία σπούδασε Οδοντιατρική στην Ελλάδα με ειδικότητα ειδικός παιδοδοντίατρος. 
Αποφάσισε να εκμεταλλευτεί μια καλή επαγγελματική πρόταση της Γερμανία στην πόλη Μόναχο  ,όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια και η δουλειά της τυχαίνει μεγάλης αναγνώρισης!!
Έδωσε συνέντευξη ως ειδικός για τη στοματική υγεία των παιδιών σε τοπική εφημερίδα - περιοδικό , όπου ένα μεγάλο μέρος σας την παραθέτουμε. 

Διαβάστε τι ανέφερε για την στοματική υγεία των παιδιών:

Η στοματική υγεία των παιδιών  αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ποιότητα ζωής τους  και συμβάλει στη σωματική τους ανάπτυξη καθώς και στην ομαλή εξέλιξη του λόγου, στη φυσιολογική λειτουργία της κατάποσης κτλ. Φυσικά, η άποψη ότι τα παιδικά δόντια δεν είναι σημαντικά, αφού αποπίπτουν μόνα τους σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είναι εντελώς λάθος και αποτελεί πλέον παρωχημένη άποψη.

 “Με ποιον τρόπο δημιουργείται η τερηδόνα και η ουλίτιδα;”

 Το βασικότερο για να καταλάβουμε τη σημασία του καθημερινού βουρτσίσματος είναι να κατανοήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η τερηδόνα και η ουλίτιδα, οι δυο κύριες νόσοι της στοματικής κοιλότητας, κάνουν την εμφάνισή τους από νωρίς και στα παιδιά.

Τα μικρόβια που είναι αντίστοιχα υπεύθυνα για την τερηδόνα και την ουλίτιδα αποικίζουν τη στοματική κοιλότητα λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού. Το πόσο σύντομα και σε τι έκταση θα γίνει αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μία συνήθεια που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι η κοινή χρήση αντικειμένων. Για παράδειγμα μία μητέρα μπορεί να δοκιμάσει το φαγητό με ένα κουτάλι και με το ίδιο κουτάλι να ταΐσει το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο μικρόβια μεταφέρονται από τη μαμά στο παιδί.

Μετά την είσοδό τους στο στόμα τα μικρόβια θα οργανωθούν και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων 24ώρων θα σχηματίσουν την μικροβιακή πλάκα. Αυτό είναι εφικτό με την παρουσία έστω και ενός δοντιού στο στόμα του μικρού παιδιού.

Τέλος, τα μικρόβια καταναλώνουν υδατάνθρακες, όπως είναι τα σάκχαρα (κοινώς τα γλυκά που ελκύουν όλους μας και κυρίως τα παιδιά) και παράγουν ουσίες που ρίχνουν το pH στο στοματικό περιβάλλον. Έτσι, τα δόντια αρχίζουν και χάνουν στοιχεία, όπως είναι οι κρύσταλλοι αλάτων και σιγά σιγά αποδομείται τοπικά η σκληρή δομή τους. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται σταδιακά οι τερηδονισμένες κοιλότητες των δοντιών.

 Με παρόμοιο τρόπο η μικροβιακή πλάκα, που σχηματίζεται και βρίσκεται σε επαφή με τα ούλα, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της ουλίτιδας. Ουλίτιδα είναι ουσιαστικά μία φλεγμονή των ούλων. Στην ουλίτιδα τα ούλα φαίνονται διογκωμένα, έχουν πιο λεία υφή και πιο σκούρο χρώμα από το συνηθισμένο ροζ. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι ματώνουν εύκολα, λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας στη περιοχή, και έτσι μπορεί η μαμά ή ο μπαμπάς μπορεί να παρατηρήσει μικρή ποσότητα αίματος στην οδοντόβουρτσα, όταν βουρτσίζει παρέα με το παιδί.

 “Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα δοντάκια του παιδιού από την τερηδόνα και την ουλίτιδα;”

 Ο πρώτος, κύριος και αναντικατάστατος τρόπος αποφυγής της εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας είναι το σωστό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών μας. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται μηχανικά τα μικρόβια.

Το βραδινό βούρτσισμα είναι ακόμη πιο σημαντικό και αποτελεί τον πρώτο κανόνα της σωστής στοματικής υγιεινής. Αυτό γιατί κατά τον ύπνο δεν παράγεται η ίδια ποσότητα σάλιου στο στόμα. Το σάλιο, όμως, περιέχει προστατευτικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του ύπνου και με την μείωση του η δραστηριότητα των μικροβίων να αυξάνεται. Εξίσου βασικό ρόλο για την αποφυγή της τερηδόνας παίζει η διατροφή και μάλιστα το σημαντικότερο για τη δημιουργία τερηδόνας είναι πόσο συχνή είναι η κατανάλωση σακχάρων όπως είναι τα γλυκά! Επομένως, ένας απλός κανόνας θα ήταν: “αποφύγετε τα γλυκά αλλά σε περίπτωση που το παιδί θέλει να φάει μη χωρίζετε τα γλυκά σε πολλές μικρές αλλά συχνές δόσεις μέσα στη μέρα. Είναι προτιμότερο να φάει αυτό που θέλει αλλά μία φορά πχ. μετά το βραδινό γεύμα.”

Φυσικά στη μάχη δεν πάμε ποτέ χωρίς τα σωστά όπλα που στην προκειμένη περίπτωση είναι η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμα! Η επιλογή των κατάλληλων μέσων στοματικής υγιεινής είναι μία εξατομικευμένη υπόθεση και είναι σημαντικό να γίνεται μαζί με τον οδοντίατρο ή παιδοδοντίατρο.

 “Παίρνοντας αφορμή από αυτό. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη εξέταση στον οδοντίατρο/ παιδοδοντίατρο;” 

 Αυτό που γνωρίζουμε από έρευνες και οδηγίες από διεθνής Παιδοδοντιατρικές εταιρίες είναι ότι η πρώτη επίσκεψη είναι καλό να γίνεται με την ανατολή του πρώτου δοντιού ή ακόμα και πριν ακόμα από αυτό. Το πρώτο ραντεβού έχει βέβαια περισσότερο χαρακτήρα ενημέρωσης για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την στοματική υγεία και είναι πολλές (πχ. τρόπος βουρτσίσματος, κατάλληλη οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα με φθόριο ή χωρίς και ποια άλλα εναλλακτικά μέσα στοματικής υγιεινής πιθανώς υπάρχουν, η σημασία της διατροφής, η χρήση της πιπίλας και πολλά άλλα).

Από τη δική μου εμπειρία η ηλικία μεταξύ 2-3 χρόνων όταν το παιδί έχει ήδη μερικά νεογιλά δοντάκια στο στόμα και η ανάπτυξη του παιδιού είναι ήδη αρκετή ώστε να συμμετέχει στη διαδικασία εξέτασης. Στόχος της πρώτης συνεδρίας εκτός της εξέτασης του παιδιού και της ενημέρωσης των γονέων είναι και η πρώτη επαφή και εξοικείωση του παιδιού με το περιβάλλον του οδοντιατρείου. Έτσι με τους συχνούς επανελέγχους θα καλλιεργηθεί στο παιδί από νωρίς η αντίληψη της σωστής στοματικής υγιεινής και η θετική εμπειρία της οδοντιατρικής εξέτασης θα το συνοδεύει ακόμα και στην ενήλικη ζωή του!

 “Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μυήσουμε τα παιδιά μας στη διαδικασία του καθημερινού βουρτσίσματος;”

 Κάντε το βούρτσισμα μία καθημερινή συνήθεια παρέα με τα παιδιά σας. Για παιδιά μικρότερα από 6 ετών, όπου συνήθως δεν έχουν τελείως αναπτυχθεί οι λεπτές κινήσεις των χεριών, είναι προτιμότερο η μαμά ή ο μπαμπάς, να βουρτσίζει το παιδί. Ένας τρόπος να καταλάβουμε πότε το παιδί είναι έτοιμο να βουρτσίζει μόνο του είναι όταν μπορεί πια να δέσει και τα κορδόνια των παπουτσιών του μόνο του. Είναι πολύ θεμιτό βέβαια τα παιδιά να δοκιμάζουν να βουρτσίζουν μόνα τους. Έτσι βελτιώνεται η κινητική τους ανάπτυξη. Θα πρέπει βέβαια οι γονείς να τα παρατηρούν, να τα συμβουλεύουν και να βουρτσίζουν στο τέλος και οι ίδιοι τις περιοχές που δεν βουρτσίστηκαν!

  Για να ενθαρρύνετε τη συνήθεια του βουρτσίσματος κάντε το παιδί να σας μιμηθεί. Βουρτσίστε κι εσείς τα δικά σας δόντια μαζί του, επινοήστε διαγωνισμούς μεταξύ των παιδιών σας ή ανάμεσα σε εσάς και το παιδί. Κάνοντας το παιδί να φανταστεί το βούρτσισμα των δοντιών σαν παιχνίδι αποφεύγουμε να το δει ως μία ενδεχομένως βαρετή υποχρέωση.

 Για τα πολύ μικρά παιδάκια (0-3 ετών) ένα “κόλπο” που πιάνει συχνά είναι κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος να αποσπάται η προσοχή τους με κάτι ευχάριστο: τραγουδήστε το αγαπημένο τους παιδικό τραγούδι, διηγηθείτε τους μία όμορφη ιστορία ή απλά μετρήστε σα να μετράτε τα δόντια.

 


-------------------------

To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.