Η «Ασθένεια Χ» προβλέπεται να είναι ακόμα πιο φονική από την Covid-19, με τους επιστήμονες να είναι σίγουροι γι αυτό, αλλά να μην γνωρίζουν πότε ακριβώς θα εμφανιστεί.

Κι αν δεν ξέρουν το πότε, εικάζουν για το πως. Και αυτό είναι με τη μετάδοση παθογόνων οργανισμών από τα άγρια ζώα στον άνθρωπο.

Ο καθηγητής Jean-Jacques Muyembe Tamfum πρωτοστάτησε στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα το 1976 ως ερευνητής, και πλέον εργάζεται στο να ανακαλύπτει τέτοιους παθογόνους οργανισμούς.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου νέες παθογένειες θα εμφανίζονται διαρκώς. Κάτι το οποίο είναι πλέον μια μόνιμη απειλή για την ανθρωπότητα», δήλωσε στο CNN ο καθηγητής.

Ο Muyembe λέει ότι οι μελλοντικές πανδημίες θα είναι ακόμη πιο καταστροφικές, λέγοντας «ναι έτσι νομίζω» όταν ρωτήθηκε αν θα είναι πιο δολοφονικές από τον Covid.

Μάλιστα προσδιορίζει και το από που θα ξεκινήσουν όλα. Από τα τροπικά δάση της Αφρικής και την αποψίλωση που πραγματοποιείται εκεί. Είτε με το κόψιμο των δέντρων και την καταστροφή της χλωρίδας είτε με το εμπόριο άγριων ζώων, καθώς στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες υπάρχει ένα «μαύρο» εμπόριο άγριων ζώων χρησιμοποιηθούν είτε ως κατοικίδια είτε ως τροφή.

Μία από τις κύριες εξαγωγές του Κονγκό είναι το κρέας από κροκόδειλους, χελώνες, χιμπατζήδες και άλλα εξωτικά ζώα που σφάζονται και πωλούνται στις αγορές της χώρας.

Οποιοδήποτε από αυτά τα ζώα θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν επικίνδυνο νέο ιό που περιμένει να περάσει στον άνθρωπο και το γεγονός ότι το κρέας μεταφέρεται στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

«Ο Έμπολα ήταν άγνωστος. Ο Covid-19 ήταν άγνωστος. Πρέπει να φοβόμαστε νέες ασθένειες» λένε οι επιστήμονες σύμφωνα με το CNN.