Τελευταία Νέα:

Λινού: Δεν ξέρω με ποια στοιχεία ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Η κα Λινού εξέφρασε στην απορία της για τα στοιχεία που οδηγούν στο να ανοίγουν νέες δραστηριότητες εν μέσω του δευτέρου lockdown αλλά και τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε το άνοιγμα των καταστημάτων περιποίησης νυχιών. Επίσης, για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια αλλά όχι με περισσότερα από 9 άτομα προερχόμενα από δύο οικογένειες.

Την ανησυχία της για την προέλευση του αριθμού των 9 ατόμων που προτάσσεται συχνά από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εκφράζει η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, μιλώντας στο iatropedia.gr.

“Νομίζω το “9 άτομα” δεν το χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες. Οι αριθμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική είναι: όταν είναι πιο εύκολη η κατάσταση με την πανδημία “12 άτομα” και όταν είναι πιο ζόρικη η κατάσταση “6 άτομα”. Τώρα από που προέκυψε το 9 δεν ξέρω”, σημειώνει η Καθηγήτρια.

Παράλληλα εκφράζει και την αγωνία της για το γεγονός ότι σήμερα άνοιξαν και επιπλέον εμπορικές δραστηριότητες από όσες είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή. “Τα κρούσματα δεν έχουν πέσει”, τονίζει η κα. Λινού:

“Εγώ δεν βλέπω να πέφτουν τα κρούσματα. Ο δείκτης θετικότητος των τεστ είναι σταθερά πάνω από 4, πάντα. Όταν είναι λίγα τα κρούσματα είναι λίγα και τα τεστ. Επομένως δεν υπάρχει λογική ότι πέφτουν τα κρούσματα. Τώρα γιατί ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση έχει δεδομένα από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι κάποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς. Σε πολλές χώρες, πάντως, στο εξωτερικό είναι κλειστά και τα κομμωτήρια και γενικά τα καταστήματα καλλωπισμού”, τονίζει η κα. Αθηνά Λινού.

“Κοινωνική φούσκα” αλλά με μία μόνο οικογένεια σε όλες τις γιορτές

“Το να περάσουμε δύο οικογένειες μαζί τις γιορτές υπάρχει και σε άλλες χώρες. Αλλά εκείνο που δεν προσδιορίζει η πολιτεία είναι ότι και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να είναι η ίδια οικογένεια. Είναι κάτι αντίστοιχο με την “κάψουλα” το social babble που κάνουν άλλες οικογένειες. Δηλαδή έχεις σχέσεις με μία και μόνο οικογένεια, η οποία δεν έχει σχέσεις με άλλες οικογένειες και δεν συναντάται με κανέναν άλλο και ούτε κι εσύ, για αρκετή διάρκεια χρονική. Το εφαρμόζουν στην Αμερική και στην Αγγλία. Δηλαδή, δεν παίζουν τα παιδιά σου με άλλα παιδιά και συνευρίσκεσαι με άλλες οικογένειες σε τραπέζια”, σημειώνει η κα. Λινού.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.