Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη: «Να απαγορευτεί η διακοπή παροχής ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφώνου και ίντερνετ σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία και να επανασυνδεθούν οι κομμένες συνδέσεις»


Επανακατάθεση Τροπολογίας της βουλευτή μαζί με 18 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας».

Σε επανακατάθεση της τροπολογίας τους η οποία είχε απορριφθεί από τον κ. Βρούτση κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», προχώρησαν σήμερα Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και 18 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτή τη φορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας», που εισάγεται την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία που εισηγούνται, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τίτλο: «Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία», αποσκοπεί στην αποτελεσματική στήριξη και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άτομα με αναπηρία, άνεργοι, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εργαζόμενοι με εργόσημο, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού) που πλήττονται βαριά από την πανδημία.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η κρίση της πανδημίας πλήττει τα εισοδήματα μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, αφού από την πανδημία πλήττονται, επιπλέον των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονταν ήδη στο όριο της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας, και κοινωνικά στρώματα που πριν την πανδημία διατηρούσαν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

Έπειτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρίνοντας τα ληφθέντα μέτρα ως ανεπαρκή και ελλιπή, σημειώνουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή, όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την ομαλή διαβίωσή τους, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις οφειλές του φυσικού αερίου, του νερού, του τηλεφώνου και του ίντερνετ.

Την ίδια στιγμή, λόγω της αναγκαστικής εξ αποστάσεως εργασίας του 70% των εργαζομένων και της υποχρεωτικής τελεκπαίδευσης όλων των μαθητών, είναι αναγκαία η διαρκής χρήση του διαδικτύου. Έτσι είναι αυτονόητο πως πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες αυτές.

Για αυτούς τους λόγους οι βουλευτές με την τροπολογία τους ζητούν:

1.     Δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών.

2.     Δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 150-300 kw/μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού έως το τέλος του 2020 και την ένταξή αυτών σε κοινωνικό τιμολόγιο.

3.     Απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου  και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές, μέχρι την 30η Ιουνίου του 2021.

4.     Ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.