Τελευταία Νέα:

COVID-19 Ελλάδα: Ο χάρτης με τη γεωγραφική κατανομή των θανάτων


Περάσαμε τους 10 μήνες επιρροής της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην χώρα μας. Όλο αυτόν τον καιρό η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων βαραίνει τις ψυχές μας πολύ περισσότερο απ' όσο τα νούμερα με όσους ξεπερνούν την COVID-19. 
Άλλωστε, τίποτα δεν μπαίνει στον "ζυγό" απέναντι από τον θάνατο.

Πόσοι είναι συνολικά οι θάνατοι από COVID-19 στην Ελλάδα; Σε ποιες γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότεροι; Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει με μοναδικούς πίνακες και χάρτες το iMedD Lab του Ιδρύματος Στάυρος Νιάρχος.

Το iMEdD είναι μία μη κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αποστολή του είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την αξιοκρατία και την αριστεία.

COVID-19: Κρούσματα και θάνατοι στην Ελλάδα

Η γραμμή με το σκούρο χρώμα καταγράφει τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο οποίος χρησιμοποιείται για να εξομαλύνει τις τιμές.

Το iMEdD Lab, από την αρχή της πανδημίας έως και τα μέσα Νοεμβρίου ενημέρωνε συστηματικά το σύνολο δεδομένων που αφορά στις απώλειες ανά Περιφερειακή Ενότητα, χρησιμοποιώντας ως βασική πηγή τις αναφορές στον Τύπο.

Δείτε ΕΔΩ την ανοιχτής πρόσβασης σε όλους σχετική εφαρμογή.
Η βόρεια Ελλάδα θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι περιοχές με τους περισσότερους θανάτους είναι:

η Θεσσαλονίκη (750)
η Αττική (659)
η Πέλλα (208)
οι Σέρρες (184)
η Πιερία (148)
η Ημαθία (138)
η Δράμα (140) και
η Λάρισα (122)

Όμως, η αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού (υπολογισμός που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε περιοχές μεταξύ τους) δείχνει ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι οι:

Πέλλα (148,9 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού)
Δράμα (142,4)
Πιερία (116,8) και
Σέρρες (104,3)
Η Θεσσαλονίκη έχει 67,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού και η Αττική 17,2
COVID-19: Ο χάρτης με τη γεωγραφική κατανομή των θανάτων της πανδημίας

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε, εκτός από τους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, και τη θνητότητα (θάνατοι ανά επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Ο δείκτης της θνητότητας μας δείχνει πόσοι από αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, έχασαν τη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι η θνητότητα είναι πολύ σημαντικός δείκτης, θα πρέπει να τον διαβάζουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή. Αυτό διότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό πληθυσμό που έχει κολλήσει τον ιό. 

Αυτό συμβαίνει, από τη μία, επειδή δεν υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο του πληθυσμού και, από την άλλη, επειδή εκείνοι που υποβάλλονται σε τεστ συνήθως είναι άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει κάποια συμπτώματα. Εξαιτίας αυτών των λόγων, το ποσοστό θνητότητας ενδέχεται να είναι υπερτιμημένο σε σύγκριση με τον πραγματικό κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.

Πηγή: https://lab.imedd.org

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.