Τελευταία Νέα:

Με ποιους τρόπους θα κρατήσετε τον κοροναϊό έξω από το σπίτι



Η κυκλοφορία καθαρού αέρα εντός του σπιτιού αποτελεί μία ακόμη ασφαλιστική δικλίδα για να μείνει o SARS-CoV-2 έξω από την… πόρτα της οικίας σας. Μάλιστα, το άνοιγμα των παραθύρων – και όχι μόνον – επιβάλλεται όταν χτυπά το κουδούνι σας ένας επισκέπτης.
 Για τον λόγο αυτό το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει εκδώσει οδηγίες για τους τρόπους βελτίωσης του αερισμού στα σπίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννη Ντάναση, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ) να συνοψίζουν τα δεδομένα.

Ειδικότερα και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η παραμονή κατ’ οίκον με τα μέλη του νοικοκυριού είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμείνει ο ιός SARS-CoV-2 εκτός του σπιτιού. Ωστόσο, εάν κάποιος πρέπει να σας επισκεφθεί, η βελτίωση του αερισμού μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση των ιικών σωματιδίων στον αέρα του σπιτιού. Ο καλός αερισμός, καθώς και τα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα, όπως η τήρηση των σωματικών αποστάσεων (τουλάχιστον 2 μέτρα) και η χρήση μασκών προσώπου, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου.
Καθαρός αέρας

Οι ειδικοί έχουν εκδώσει πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση του αερισμού σε κλειστούς χώρους:

Η μεταφορά φρέσκου, εξωτερικού αέρα στο σπίτι σας βοηθά στην αποφυγή της συσσώρευσης σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 στο εσωτερικό του.
Εάν είναι ασφαλές να το κάνετε, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα όσο μπορείτε για να φέρετε στο σπίτι φρέσκο αέρα. Ιδανικά είναι καλύτερο να τα ανοίξετε ευρέως, αλλά ακόμη και αν ανοίξετε ένα παράθυρο ελαφρώς μπορεί να βοηθήσει.
Εάν μπορείτε, ανοίξτε πολλές πόρτες και παράθυρα για να επιτρέψετε περισσότερο καθαρό αέρα να κινηθεί μέσα στο σπίτι.
Μην ανοίγετε παράθυρα και πόρτες εάν κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές για εσάς ή άλλους (για παράδειγμα, παρουσία μικρών παιδιών και κατοικίδιων ζώων, κίνδυνος πτώσης, πρόκληση συμπτωμάτων άσθματος, υψηλά επίπεδα εξωτερικής ρύπανσης).
Εάν το άνοιγμα παραθύρων ή θυρών δεν είναι ασφαλές, σκεφτείτε άλλες προσεγγίσεις για τη μείωση των σωματιδίων του ιού στον αέρα, όπως η χρήση φιλτραρίσματος αέρα και ανεμιστήρων μπάνιου και κουζίνας.
Ο ρόλος του ανεμιστήρα

Οι επιστήμονες συνιστούν τη χρήση ανεμιστήρα, ώστε να μετακινηθούν τα σωματίδια του ιού στον αέρα από το εσωτερικό του σπιτιού σας προς τα έξω.
Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα, φυσώντας προς τα έξω. Αυτό βοηθά να απαλλαγείτε από ιικά σωματίδια στο σπίτι σας φυσώντας αέρα έξω. Ακόμα και χωρίς ανοιχτό παράθυρο, οι ανεμιστήρες μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αέρα.
Μην αφήνετε τους ανεμιστήρες χωρίς επίβλεψη, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.
Κατευθύνετε τους ανεμιστήρες σας μακριά από ανθρώπους. Η κατεύθυνση των ανεμιστήρων προς τους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει τη ροή μολυσμένου αέρα απευθείας σε αυτούς.
Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα στο σπίτι, ανεξάρτητα από το εάν τα παράθυρα είναι ανοιχτά ή όχι.
Φορητός καθαριστής αέρα

Οι ειδικοί του CDC προτρέπουν τους πολίτες να σκεφτούν την αγορά ενός φορητού καθαριστή σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA), όταν κρίνεται αναγκαίος.
Είναι τα πιο αποτελεσματικά φίλτρα στην αγορά για την παγίδευση σωματιδίων που εκπνέουν οι άνθρωποι όταν αναπνέουν, μιλούν, τραγουδούν, βήχουν και φτερνίζονται.
Οταν αγοράζετε καθαριστικό HEPA, επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος για τα δωμάτια. Ενας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επιλέξετε ένα σύστημα ανεμιστήρα HEPA με ρυθμό απόδοσης καθαρού αέρα (CADR) που πληροί ή υπερβαίνει τα τετραγωνικά μέτρα του δωματίου στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Οσο μεγαλύτερος είναι ο CADR, τόσο πιο γρήγορα θα καθαρίσει τον αέρα στο δωμάτιο.
Ενεργοποιήστε τον απορροφητήρα στην κουζίνα και τον ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο. Οι ανεμιστήρες εξάτμισης πάνω από την εστία της κουζίνας και στο μπάνιο μπορούν να βοηθήσουν στη μετακίνηση του αέρα έξω από το σπίτι ή στη βελτίωσή του, αποτρέποντας έτσι τη συγκέντρωση των σωματιδίων του ιού σε ένα μέρος.
Κρατήστε τον απορροφητήρα ενεργοποιημένο πάνω από την εστία και στο μπάνιο σας εάν έχετε επισκέπτες στο σπίτι σας.
Κρατήστε τους απορροφητήρες ενεργοποιημένους για μία ώρα μετά την αποχώρηση των επισκεπτών.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.