Τελευταία Νέα:

«Ναι» στην επιβράβευση «όχι» στη δωροδοκία των παιδιών


Η επιβράβευση των παιδιών είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρύνουμε τις ορθές πράξεις τους και να τους εμφυσήσουμε αξίες.Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο της θετικής συμπεριφοράς που πρέπει να έχουμε ως γονείς και συμβάλλει στην υγιή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών.

Ωστόσο συχνά ως γονείς επιβραβεύουμε τα παιδιά μας με λάθος τρόπο.

Όταν μιλάμε για «λάθος τρόπο» εννοούμε τον τρόπο που χρησιμοποιεί μια «κακιά» συνήθεια ως βραβείο και έτσι την ενισχύει.

Για παράδειγμα, το να επιβραβεύουμε το παιδί με περισσότερη ώρα παιχνιδιού στον υπολογιστή ή στο κινητό δεν είναι σωστό.

Ίσως όμως ο πιο διαδεδομένος λανθασμένος τρόπος επιβράβευσης είναι το φαγητό.
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση του παιδιού

Αυξάνει την επιθυμία του για πρόχειρο φαγητό

Συνήθως χρησιμοποιούμε τα γλυκά, τα πατατάκια και τα αναψυκτικά, προκειμένου να επιβραβεύσουμε ή να παρακινήσουμε το παιδί να κάνει κάτι που θέλουμε.

Αυτή η πρακτική όμως έχει ως αποτέλεσμα τα ανθυγιεινά τρόφιμα να αποκτούν μεγάλη σημασία στην καθημερινότητα των παιδιών και η επιθυμία τους γι’ αυτά να αυξάνεται, αφού στο μυαλό τους καταχωρούνται ως βραβεία.
Το υγιεινό φαγητό γίνεται λιγότερο δελεαστικό

Ένα κλασικό λάθος που κάνουμε ως γονείς είναι η χρήση κάποιου ανθυγιεινού τροφίμου για να πείσουμε το παιδί να δοκιμάσει ή να φάει κάποιο όχι και τόσο αγαπητό φαγητό, π.χ. μπρόκολο.

Έτσι όμως επιβεβαιώνουμε στο παιδί ότι το φαγητό που αρνείται να φάει έχει κακή γεύση. Αυτόματα το παιδί συνδέει το φαΐ με κάτι καλό ή κακό και δεν μαθαίνει να το αντιμετωπίζει ως απαραίτητο «καύσιμο» για τον οργανισμό του.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται απέχθειες για κάποια φαγητά ή ακόμη και για ολόκληρες ομάδες τροφίμων, με κίνδυνο το παιδί να μην τα καταναλώνει ούτε μετέπειτα, στην ενήλικη ζωή του. Από την άλλη, τα τρόφιμα που παρουσιάζονται ως βραβείο, στο μυαλό των παιδιών καταχωρούνται ως ποθητά τρόφιμα και έτσι δημιουργούμε μια κακή σχέση του παιδιού με το φαγητό.
Προωθεί το «συναισθηματικό φαγητό»

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε το φαγητό ώστε να ηρεμήσουμε το παιδί όταν είναι θυμωμένο, στεναχωρημένο ή κλαίει.

Προσπαθώντας να κατευνάσουμε τα συναισθήματα του παιδιού με το να το δωροδοκούμε με φαγητό, σπρώχνουμε το παιδί προς τη συνήθεια του «συναισθηματικού φαγητού», η οποία μπορεί να το ακολουθεί και στη μετέπειτα ζωή του.
Πώς θα επιβραβεύσουμε σωστά το παιδί

Αν και το φαγητό είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλο ως βραβείο, η χρήση του επαίνου είναι απαραίτητη και παράλληλα περνά σωστά μηνύματα και αξίες στα παιδιά.

Έτσι, πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους επιβράβευσης του παιδιού.

Ορίστε μερικές ιδέες για επιβράβευση:
  • Επιτραπέζιο παιχνίδι με όλη την οικογένεια
  • Περπάτημα στη θάλασσα ή στο πάρκο
  • Ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο του
  • Να δούμε την παιδική ταινία που θα διαλέξει εκείνο
  • Να μαγειρέψουμε παρέα το αγαπημένο του φαγητό το Σαββατοκύριακο

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.