Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για την ολοσχερή καταστροφή των δενδροκαλλιεργειών στην ΠΕ Πέλλας μετά από τον 3ήμερο παγετό




Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την ολοσχερή καταστροφή των δενδροκαλλιεργειών στην ΠΕ Πέλλας μετά από τον 3ήμερο παγετό με την οποία ζητά:

·        χορήγηση προκαταβολών ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων

·        την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την στήριξη του συνόλου της τοπικής αγροτικής οικονομίας

 Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη  επισκέφτηκε στις 10 Απριλίου 2021 τους Γαλατάδες, Προφήτη Ηλία, Ριζό, Πετριά, Αρσένι και τα Καλύβια προκειμένου να ενημερωθεί από τους παραγωγούς για το μέγεθος των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειες από τον 3ήμερο παγετό που σημειώθηκε στις 8, 9 και 10 Απριλίου. Ο παγετός αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος από την αρχή της φετινής χρονιάς και ήρθε να αποτελειώσει ότι είχε απομείνει από τον προηγούμενο στις 24 - 25 και 26 Μαρτίου. Η ζημιά στις καλλιέργειες ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων), νεκταρινιών, βερίκοκων, κερασιών, δαμάσκηνων, ακτινίδιων, αμυγδάλων,  μήλων κ.λπ. της Π.Ε. Πέλλας είναι ολοσχερής.

Η κ. Τζάκρη βρήκε τους παραγωγούς σε απόγνωση. Πριν ακόμη καν αρχίσει η φετινή συγκομιστική περίοδος, αυτή έληξε πρόωρα, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε ελπίδα των παραγωγών για την απόκτηση οποιουδήποτε εισοδήματος από δενδρώδεις καλλιέργειες. Πέραν του αυτονόητου αιτήματος των παραγωγών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκτίμησης των ζημιών και της καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων, οι παραγωγοί της Π.Ε. Πέλλας διεκδικούν σθεναρά την άμεση χορήγηση προκαταβολών ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες δαπάνες για την επιβίωσή τους, καθώς και τις τρέχουσες καλλιεργητικές φροντίδες.

Σε συνέχεια των παραπάνω η κ. Τζάκρη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του 1) να παρέμβει ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στη χορήγηση προκαταβολών ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί λόγω ζημιών στις καλλιέργειές τους από τον παγετό ή από άλλα αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή αίτια, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες τρέχουσες δαπάνες και 2) να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του συνόλου της τοπικής αγροτικής οικονομίας (παραγωγοί, συνεταιρισμοί, διαλογητήρια -  συσκευαστήρια, μεταφορικές επιχειρήσεις, εποχικά απασχολούμενοι κ.λπ.) στην Πέλλα.

Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

 

 

----------

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

 

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Ο παγετός της 8ης, 9ης και της 10ηςΑπριλίου 2021 έδωσε τη χαριστική βολή στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας»

 

Κύριε Υπουργέ

Για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες αντίξοων καιρικών συνθηκών,  οι οποίες από την αρχή ακόμη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, προκαλούν έντονη ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Μετά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις 24, 25 και 26 Μαρτίου αγγίζοντας τους -4oC, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων (συμπύρηνων και επιτραπέζιων)  και νεκταρινιών, βερίκοκων, κερασιών, δαμάσκηνων, αμυγδάλων και άλλων πυρηνόκαρπων στις ορεινές και πεδινές περιοχές του Νομού Πέλλας, ήρθε ο παγετός της 8ης, 9ης και 10ης Απριλίου να δώσει σε αυτά τη χαριστική βολή. Με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της καρπόδεσης και της δημιουργίας του καρπού εκτιμάται ότι πλέον η καταστροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, αμύγδαλα, μήλα κ.λπ.) της Π.Ε. Πέλλας είναι ολοκληρωτική.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, διότι, παρά την καταστροφή πρέπει να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες (ποτίσματα, ψεκασμοί κ.λπ.), χωρίς να περιμένουν έσοδα από την παραγωγή τους, ενώ επιπλέον τον τελευταίο χρόνο υφίστανται και τις επιπτώσεις της πανδημίας με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους. Εύλογα λοιπόν ζητούν, πέραν της όσο το δυνατόν συντομότερης  αποτύπωσης των ζημιών και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων, τη χορήγηση προκαταβολών ανά δέντρο, έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες τρέχουσες δαπάνες.

Επιπλέον το σύνολο των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα ζητά να εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη του συνόλου της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίσης να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στη χορήγηση προκαταβολών ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί λόγω ζημιών στις καλλιέργειές τους από τον παγετό ή από άλλα αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή αίτια, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες τρέχουσες δαπάνες;

2. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης για το σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας (παραγωγοί, συνεταιρισμοί, διαλογητήρια -  συσκευαστήρια, μεταφορικές επιχειρήσεις, εποχιακά απασχολούμενοι κ.λπ.) στην Πέλλα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.