Τελευταία Νέα:

«Διαλειμματική νηστεία»: Η απόλυτη διατροφική μόδα των ημερών


Δίαιτες και ειδικές διατροφές δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλές σε αυτόν τον κόσμο. Συνήθως όταν θες να χάσεις κιλά απλώς επιλέγεις να μην τρως βλαβερές τροφές και να μην το παρακάνεις με το βραδινό φαγητό. Υπάρχει όμως μια διαδικασία που ακολουθούν οι περισσότεροι αυτόν τον καιρό, καθώς με τα αποτελέσματά της έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει εύκολα και γρήγορα τον κάποιον να χάσει κιλά.

Είναι η λεγόμενη διαλειμματική νηστεία

Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατάσταση όπου δεν σε ενδιαφέρει τι θα καταναλώσεις όλη τη μέρα, αλλά το πότε θα το κάνεις. Με λίγα λόγια ρυθμίζεις την ημέρα έτσι ώστε να τρως φαγητό μόνο τις ώρες 12:00-20:00 ενώ όλες τις υπόλοιπες ώρες δεν βάζετε τίποτα στον οργανισμό σας. Με λίγα λόγια επικρατεί νηστεία.

Παρόλα αυτά είναι καλό για τον ανθρώπινο οργανισμό να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία; Ο διατροφολόγος Κολυβίρας-Τζιβανιώτης Στέλιος, μας δίνει τα φώτα του σχετικά με το θέμα.

Σίγουρα έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει σημαντικά και γρήγορα αποτελέσματα για τον στόχο, που είναι η απώλεια βάρους ωστόσο μετά από πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η διαλειμματική εκτός από την απώλεια βάρους ουσιαστικά σου προκαλεί και παρενέργειες εξαιτίας των πολλών ωρών που αδράνειας της κατανάλωσης:

-Υψηλό κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και εκδήλωσης νευρογενούς βουλιμίας

- Ζάλη, ναυτία, ημικρανίες κ.λ.π

-Αφυδάτωση του οργανισμού (το άτομο μπορεί να παραμελήσει την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού).

-Έντονο αίσθημα κόπωσης, καθώς και διαταράσσει αρνητικά τον ύπνο του ατόμου.

Τα οφέλη


Ουσιαστικά η περιορισμένη πρόσληψη τροφίμων στον οργανισμό, ουσιαστικά επιταχύνει (έστω και προσωρινά) τον μεταβολικσμό, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης (HGH). Αυτό είναι ουσιαστικά που προκαλεί την απώλεια σωματικού λίπους και βάρους.

Ταυτόχρονα, η σωστή προσέγγισή της μπορεί να ενισχύσει την αντιγήρανση αλλά και τις χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης) μέχρι και διάφορα είδη καρκίνου.

Η διαλειμματική νηστεία είναι ουσιαστικά μια αρκετά καλή διαδικασία προκειμένου να χάσεις κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο πριν τη δοκιμάσεις καλό είναι να ρωτήσεις κάποιο διαιτολόγο ή διατροφολόγο για τη σωστή προσέγγισή της, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.