Τελευταία Νέα:

Ομιλία Δ. Σταμενίτη στην Ολομέλεια επι του νομοσχεδίου για την Κρατική Αρωγή μετά από θεομηνίες


Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη περαιτέρω μέτρων στήριξης των παραγωγών, επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές λόγω παγετού.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης στη συζήτηση επι του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση», το οποίο αφορά στην κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς μετά από την εκδήλωση μίας θεομηνίας.

Όπως τόνισε ο Βουλευτής από το βήμα της Βουλής το σχέδιο νόμου δημιουργεί ένα σύγχρονο, συνεκτικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που πρώτον, ορίζει με σαφήνεια τον τρόπο που το κράτος θα στέκεται δίπλα στους πολίτες που κάθε φορά πλήττονται από μια φυσική καταστροφή (πλημμύρα, σεισμός κτλ), τον τρόπο που θα συνδράμει στην αντιμετώπιση του αλλά και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για αυτόν τον σκοπό. Και που δεύτερον, συγκεντρώνει τις διάσπαρτες, σχετικές με το ζήτημα, διατάξεις που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία ώστε να ξεπεραστούν φαινόμενα αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, ασάφειας και μεγάλης γραφειοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στα άρθρα εκείνα του νομοσχεδίου, στα οποία προβλέπεται η επέκταση της επιχορήγησης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για ζημιές που προκαλούνται από θεομηνία και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής καθώς καλύπτει, θα λέγαμε, ένα κενό του κανονισμού του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, που με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών αναδύεται στην επιφάνεια όλο και περισσότερο. Αποδεικνύεται επομένως, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει στον πρωτογενή τομέα και δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας ώστε οι παραγωγοί να μην μένουν απροστάτευτοι και στο έλεος του καιρού».

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σφοδρές συνέπειες που επέφερε ο παγετός της 8ης Απριλίου αλλά και η χαλαζόπτωση της 19ης Απριλίου, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών από ζημιές, οι οποίες, ναι μεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά το μέγεθος της καταστροφής επιβάλλει περαιτέρω μέτρα στήριξης των παραγωγών και κατά συνέπεια της τοπικής οικονομίας.

Για την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσαν ο παγετός και η χαλαζόπτωση στην Πέλλα και άλλους Νομούς της Ελλάδας ο Βουλευτής τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των παραγωγών, των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και των εργαζομένων σε αυτές.

Συγκεκριμένα πρότεινε την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, τον συμψηφισμό των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των μόνιμων εργαζομένων σε μονάδες μεταποίησης και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή καθώς και την ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων. Ενώ σημείωσε ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και σε αυτήν την περίπτωση ότι η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τα αρμόδια Υπουργεία ενήργησαν άμεσα. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ με στόχο την ακριβή καταγραφή της ζημιάς και εν συνεχεία τη δίκαιη και ταχύτερη αποζημίωση των παραγωγών


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.