Τελευταία Νέα:

Μπαράζ πληρωμών έως την Μ. Παρασκευή: Πότε καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα και Δώρο Πάσχα


Καταιγισμός πληρωμών περιμένει εργαζόμενους και συνταξιούχους την τελευταία εβδομάδα του μήνα, καθώς πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα, αλλά και το Δώρο Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους επιχειρηματίες που αναμένουν την πίστωση των ποσών από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, καθώς και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αναμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων τους για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο (από τα «κουρεμένα» ενοίκια).

Για την Μ. Τετάρτη εξάλλου προγραμματίζεται η πληρωμή από τον ΕΦΚΑ 36.088 δικαιούχων προκαταβολής σύνταξης (μαζί με τα αναδρομικά τους).

Συντάξεις

Οι κύριες και επικουρικές συντάξεων μηνός Μαΐου 2021 θα καταβληθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Για τους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των Τραπεζών και του ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9, οι συντάξεις τους θα καταβληθούν στις 23 Απριλίου 2021, ημέρα Παρασκευή.
  • Για τους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των Τραπεζών και του ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8, οι συντάξεις τους θα καταβληθούν στις 26 Απριλίου 2021, ημέρα Μ. Δευτέρα.
  • Για τους συνταξιούχους του τ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ οι συντάξεις Μαΐου θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2021, ημέρα Μ. Τρίτη.
  • Για τους συνταξιούχους από το Δημόσιο, το τ. ΝΑΤ, το τ. ΕΤΑΤ, το τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και την ΔΕΗ, οι συντάξεις Μαΐου θα καταβληθούν στις 28 Απριλίου 2021, ημέρα Μ. Τετάρτη.
  • Δώρο Πάσχα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το Δώρο Πάσχα το αργότερο έως την Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου από τους εργοδότες τους.

Για εκείνους που οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου 2021, θα λάβουν το Δώρο Πάσχα με δύο «ταχύτητες»:
Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών.
Το κράτος θα καταβάλλει από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων την αναλογία του Δώρου για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή. Η αναλογία θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ως εξής:
Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν οι εργαζόμενοί τους κατά το διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό, το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη
Το κράτος θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, την αναλογία του Δώρου Πάσχα βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο μηχανισμό.
Προνοιακά επιδόματα

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει εκτάκτως και λόγω Πάσχα, στις 29 του μήνα, αντί της 30ης που συμπίπτει με τη Μεγάλη Παρασκευή, τα εξής επιδόματα:
Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Επίδομα Στέγασης
Επίδομα Γέννησης
Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ν. 1296/1982
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ν.4387/2016
Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
Επίδομα Παλιννοστούντων Ομογενών
Έξοδα κηδείας Ανασφαλίστων
Επίδομα πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών τέκνων
Συνεισφορά Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ (λόγω Covid-19)
Συνεισφορά Δημοσίου σε δάνεια για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας στο πλαίσιο του άρθρου 76 ν 4605/2019 (Α’52)
Επιδόματα ανεργίας

Ξεκίνησε από τον ΟΑΕΔ η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 12 Απριλίου έως 9 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μετά την δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά (gov.gr - Εργασία και ασφάλιση - Ανεργία - Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.