Τελευταία Νέα:

Κοροναϊός: Ποιοι και πότε θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου ακόμα και πριν τον χειμώνα



Μπορεί οι εμβολιασμοί τόσο στη χώρα μας, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη να προχωρούν και η «Ελευθερία» να μοιάζει ότι πλησιάζει όλο και περισσότερο όσο περνούν οι εβδομάδες, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο Γολγοθάς του εμβολιασμού δεν θα σταματήσει εκεί.
Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για μια τρίτη δόση εμβολίου, ήδη από το Φθινόπωρο, αφού η ανοσία ενδέχεται να έχει εξασθενήσει και ο ιός να κυκλοφορεί ακόμα στην κοινότητα.

Για τρίτη δόση εμβολίου σε διάστημα οκτώ έως δώδεκα μηνών από τη δεύτερη μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Πλέον το ενδεχόμενο αυτό δείχνει ολοένα και πιο πιθανό, αφού οι επιστήμονες ο ένας μετά τον άλλο «δείχνουν» προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου ακόμα και πριν το χειμώνα

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο Καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Ali Mokdad, οι δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται σε άρθρο με τίτλο «Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την πανδημία τον προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα» το οποίο επιμελούνται, οι Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ο κ. Mokdad δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή την έλευση ενός νέου πανδημικού κύματος, παρά την ταχεία αύξηση των εμβολιασμών στις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι πως ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να μειώνονται στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, εκείνος θεωρεί οι μολύνσεις θα αυξηθούν ξανά το φθινόπωρο και πιθανόν ακόμα περισσότερο το χειμώνα, λόγω της εξασθένησης της ανοσίας από τα εμβόλια.

Θεωρεί δηλαδή ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση πριν από το χειμώνα.

Όπως λέει, για να αποτραπεί ένα επερχόμενο νέο κύμα COVID-19, θεωρεί ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% -85% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.
«Πρέπει να πάμε και σε επόμενη δόση»

Στο ζήτημα της τρίτης δόσης του εμβολίου αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

«Όπως φαίνεται θα πάμε σε τρίτη δόση εμβολίου και αυτό γιατί η κάλυψη που έχουμε, με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι από οκτώ έως δώδεκα μήνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι για να καλυφθούν, μετά τους δώδεκα μήνες, πρέπει να πάμε και σε επόμενη δόση» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Σχολιάζοντας πότε θα ξεκινήσει αυτή, η νέα φάση του εμβολιασμού, η κ. Παγώνη ανέφερε σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ:

«Θα το δούμε σε ένα μήνα περίπου όταν θα δοθούν σαφείς οδηγίες από την Επιτροπή Εμβολιασμού. Σημασία έχει ότι αυτή την στιγμή έχουν μειωθεί τα κρούσματα και οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, έστω και με αργούς ρυθμούς».


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.