Τελευταία Νέα:

Το «πέθανα από τον φόβο μου» μπορεί να συμβεί: Τι παθαίνει το σώμα μας


Η εξήγηση πίσω από την φράση που όλοι χρησιμοποιούν και τι γίνεται με το σώμα μας.

Την φράση «πέθανα από τον φόβο μου», όλοι την έχουμε πει... Άλλοι περισσότερες φορές, άλλοι λιγότερες. Πόσοι όμως γνωρίζουν αν όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Να πεθάνεις δηλαδή εξαιτίας του φόβου που ένιωσες.

Η απάντηση λοιπόν είναι καταφατική. Όντως μπορεί να πεθάνει κάποιος από το φόβο, καθώς το συναίσθημα αυτό, ουσιαστικά μπορεί να ενεργοποιήσει καρδιακά προβλήματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι -η όχι και τόσο συνηθισμένη περίπτωση- «απειλεί» μόνο όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σημαντικότερο ανθρώπινο όργανο. Σίγουρα αυτοί συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες, αλλά όπως επισημαίνει το Cleveland Clinic, μπορεί να συμβεί σε όλους.

Συγκεκριμένα η κατάσταση που βιώνει το σώμα μας ονομάζεται stress cardiomyopathy και προκαλείται από έντονα συναισθήματα, όπως είναι του φόβου που οδηγούν στην δυσλειτουργία της καρδιάς. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο φόβος προκαλεί έκρηξη αδρεναλίνης που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ανεβάζει τους χτύπους της καρδιάς.

astinomikos_dasos

Όλα αυτά, προκαλούν το νευρικό μας σύστημα και σε καταστάσεις φόβου δημιουργείται το ένστικτο που λέγεται «Flight or Fight», κοινώς φύγε ή μείνε να πολεμήσεις, ενώ την ίδια ώρα είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν καρδιακές αρρυθμίες, σπασμοί και στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Κάτι που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, μόνο καλό δεν είναι.

Οτιδήποτε από τα τρία τελευταία, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και τόσο εύκολα. Το «American Heart Association» τονίζει πως για να προκληθεί ο θάνατος, το θύμα θα πρέπει να νιώσει πραγματική απειλή ή να αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.

Αυτό σημαίνει οτι αν δείτε ένα θρίλερ ή πάτε σε ένα λούνα παρκ και μπείτε στο δωμάτιο του τρόμου δεν κινδυνεύετε, καθώς εκεί περιμένουμε οτι θα φοβηθούμε και άρα ο οργανισμός είναι προετοιμασμένος. Αλλού είναι το πρόβλημα.

Το 2009 ένας τύπος που είχε κλέψει μία τράπεζα στις ΗΠΑ, είχε κρυφτεί σε ένα σπίτι και η ηλικιωμένη γυναίκα που ζούσε εκεί από έπαθε καρδιακή προσβολή από τον φόβο της. Κάτι τέτοια περιστατικά μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα...








-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.