Τελευταία Νέα:

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι με βάση την ηλικία μου; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει την απάντηση


“Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι;”, είναι μια απορία που την έχουμε όλοι. Κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα; Και τι γίνεται στην περίπτωση που ο χρόνος πολλές φορές δεν μας φτάνει, με αποτέλεσμα να αφήνουμε πίσω την άθλησή μας;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα έχει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεται κάποιος μέσα στην εβδομάδα.

Τι ισχύει ανά ηλικιακή ομάδα

Οι ενήλικες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στις ηλικίες 18-64 ετών η άσκηση – σε οποιαδήποτε μορφή της – έχει μεγάλη σημασία. Έτσι, προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά αθλητικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Αν δεν έχετε χρόνο ή χρήματα για να πάτε στο γυμναστήριο, μπορείτε να κάνετε ποδηλασία, τρέξιμο ή περπάτημα που είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμο.

Επίσης, συνιστά τουλάχιστον δύο ημέρες με δραστηριότητες ενδυνάμωσης των μυών, όπως η άρση βαρών.

Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Η άθληση είναι εξίσου σημαντική και στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ο ΠΟΥ προτείνει την ίδια συχνότητα και ένταση προπονήσεων με μία, όμως, προσθήκη: τουλάχιστον για τρεις ημέρες, να βάλουν στο πρόγραμμά τους τη γιόγκα ή τον χορό.

Τι ισχύει για τις έγκυες και τις γυναίκες που μόλις γέννησαν

Για τις έγκυες και τις γυναίκες μετά τον τοκετό, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα όλη την εβδομάδα. Αλλά πρώτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά οι έγκυες.

Επίσης, ο ΠΟΥ συνιστά να αποφεύγετε την άσκηση σε υπερβολική ζέστη, να παραμένετε ενυδατωμένες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση και να αποφεύγετε δραστηριότητες που ενέχουν υψηλό κίνδυνο πτώσης και μπορεί να περιορίσουν το οξυγόνο σας.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.