Τελευταία Νέα:

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2021 - Έκπληξη στην πρώτη θέση



Το Τελ Αβίβ είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς το 2021, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Economist Intelligence Unit.
H ισραηλινή πόλη πέρυσι ήταν στην 5η θέση της λίστας. Σύμφωνα με την ανάλυση του EIU, η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με τη σημαντική ανατίμηση του εθνικού νομίσματος σεκέλ έναντι του δολαρίου αλλά και τις αυξήσεις των τιμών για το ένα δέκατο των αγαθών στην πόλη (κυρίως είδη παντοπωλείου και μεταφορές), σε τοπικό νόμισμα.


To Tελ Αβίβ είναι φέτος στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ακριβών τιμών στο αλκοόλ και τις μεταφορές, στην πέμπτη εκείνης με την προσωπική φροντίδα και στην έκτη της αναψυχής. To EIU σημειώνει ότι το γεγονός ότι το σεκέλ ακρίβυνε έναντι του δολαρίου σχετίζεται και με το πολύ επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.


Ο πιο υψηλός ρυθμός αύξησης των τιμών εδώ και πέντε χρόνια

Σύμφωνα με την έρευνα για το κόστος ζωής παγκοσμίως (WCOL), ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι ο υψηλότερος που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει αυξηθεί πέραν του προ-πανδημίας επιπέδου, κατά 3,5% σε ετήσια βάση το 2021, έναντι της ανόδου 1,9% το 2020 και 2,8% το 2019.

Τη δεύτερη θέση μοιράζονται το Παρίσι και η Σιγκαπούρη. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ, ενώ ακολουθεί η Νέα Υόρκη. Τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη σημείωσε η Ρώμη, (από το Νο32 βρέθηκε στο Νο48), εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι του νοικοκυριού και τα ενδύματα. Φθηνότερη πόλη για να ζει κανείς από όσες εξετάστηκαν, αναδείχθηκε η Δαμασκός.

Σύμφωνα με το EIU, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αυξομειώσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων και οι αλλαγές στη ζήτηση των καταναλωτών οδήγησε σε αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων (commodities) και άλλων αγαθών. Τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών είδε ο τομέας των μεταφορών, με την τιμή της βενζίνης ανά λίτρο να αυξάνεται κατά 21% κατά μέσο όρο.

Ο δείκτης WCOL για το 2021 μέτρησε το κόστος ζωής για 173 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, σε 200 καθημερινά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα στοιχεία για την έρευνα, η οποία διεξάγεται για πάνω από τρεις δεκαετίες, συγκεντρώνονται από την παγκόσμια ομάδα της Economist Intelligence Unit από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε χρονιάς.


Η δεκάδα των πιο ακριβών πόλεων

1. Τελ Αβίβ, Ισραήλ
2. Παρίσι, Γαλλία/ Σιγκαπούρη (ισοβαθμία)
4. Ζυρίχη, Ελβετία
5. Χονγκ Κονγκ
6. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
7. Γενεύη, Ελβετία
8. Κοπεγχάγη, Δανία
9. Λος Άντζελες, ΗΠΑ
10. Οσάκα, Ιαπωνία
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.