Τελευταία Νέα:

Αλάτι: Ποιο είδος μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα



Το αλάτι είναι πολύ περισσότερο από ένα νόστιμο μπαχαρικό που πρέπει να προσθέσουμε στο φαγητό μας.Είναι απαραίτητο για μια υγιή ζωή. Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των κυττάρων του σώματός μας και μας βοηθά να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό μας.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν πώς μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση των τροφίμων. Οι Κινέζοι εκμεταλλεύτηκαν τις αλμυρές λίμνες και πολεμούσαν για τον έλεγχο αυτών των αποθεμάτων ήδη από το 6000 π.Χ. Οι πόλεις της Αγγλίας ήταν συχνά συγκεντρωμένες γύρω από αλμυρές πηγές.

Στη σύγχρονη εποχή, έχουμε μυηθεί σε μια εντελώς νέα αντίληψη. Δίνουμε προσοχή στο χρώμα, την προέλευση, την περιεκτικότητά του σε ορυκτά και κάθε είδους άλλες λεπτομέρειες,


Ποιο αλάτι όμως είναι το καλύτερο;

O Dr. Blake D. Shusterman, νεφρολόγος στο Greenville της Νότιας Καρολίνας, μας εξηγεί:


Επιτραπέζιο – μαγειρικό

Βρίσκεται στο τραπέζι, παράγεται με την υπερθέρμανση των φυσικών αλάτων, τα οποία καταστρέφουν όλες τις ευεργετικές ενώσεις που παίρνουμε από αυτά.

Η διαδικασία καθαρισμού, που γίνεται με τη χρήση χημικών ουσιών αφαιρεί ταυτόχρονα και τα φυσικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχει το αλάτι (μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο). Δεν έχει πολύ αλμυρή γεύση, ενώ είναι λίγο πικρό.


Θαλασσινό

Μετά το επιτραπέζιο, το θαλασσινό είναι ίσως το πιο συνηθισμένο είδος αλατιού. Είναι ακατέργαστο, αποκτάται από μια τεχνική εξάτμισης που απομακρύνει το θαλασσινό νερό και αφήνει πίσω το αλάτι.

Η μέθοδος αυτή αφήνει πίσω της αρκετά ιχνοστοιχεία της θάλασσας όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, τα οποία προσθέτουν γεύση και χρώμα στο θαλασσινό αλάτι. Φτάνει στο πιάτο μας χωρίς ιδιαίτερη βιομηχανική επεξεργασία και γι’ αυτόν το λόγο είναι λίγο ποιο χονδρό από το κοινό επιτραπέζιο.

Θα το βρείτε κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Προέρχεται από τη θάλασσα αφού εξατμιστεί το θαλασσινό νερό


Αλάτι kosher

Το kosher βρίσκεται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες στα σούπερ μάρκετ. Μπορεί να προέλθει από τη θάλασσα, τα κοιτάσματα αλατιού και τα αλατωρυχεία. Όπως το θαλασσινό, δεν έχει πρόσθετα ή αντισυσσωματικούς παράγοντες.


Ιμαλαΐων

Έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία, πριν από την οποία ήταν άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Είναι ιδιαίτερα ποικίλο σε μέταλλα και περιέχει και τα 84 ιχνοστοιχεία, με τη ροζ απόχρωση να προέρχεται ειδικά από υψηλές ποσότητες οξειδίου του σιδήρου.

Είναι υγιεινό. Ωστόσο, να θυμόμαστε ότι πρέπει να προέρχεται από τα βουνά των Ιμαλαΐων.


Ορυκτό

Προέρχεται από στρώματα βραχώδους γης. Η προέλευσή του, όπως και άλλα άλατα, είναι από τη θάλασσα, αλλά βρίσκεται σε κοιτάσματα σε ξηρά, όπου κάποτε βρισκόταν η θάλασσα.

Κατέχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως (70%). Είναι στέρεο και κρυσταλλικό και έχει αλμυρή γεύση. Δεν υπόκειται σε καμία κατεργασία μετά τη συλλογή του.

Στην αγορά αλατιού να προτιμάτε αυτά που έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία. Να μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχει άφθονο θαλασσινό νερό, επομένως η χρήση του φυσικού θαλασσινού αλατιού πρέπει να προτιμάτε.

onegreenplanet.org















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.