Τελευταία Νέα:

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Ποιοι και πότε θα πάρουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά




Κοινωνικό μέρισμα 2021: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.
Το κοινωνικό μέρισμα 2021,θα το λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι υγειονομικοί, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.


Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα


Η αρχή έγινε με τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – πρώην ΚΕΑ -, στους οποίους πιστώθηκαν την Τρίτη 14/12, τα πρώτα χρήματα από την έκτακτη διπλή πληρωμή.


Η καταβολή της τακτικής μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου 2021, ως είθισται.


Το έκτακτο επίδομα αντιστοιχεί σε 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος.


Χαμηλοσυνταξιούχοι


Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr το έκτακτο βοήθημα αναμένεται να καταβληθεί στις γιορτές, πιθανόν με την προκαταβολή των συντάξεων του νέου έτους, που τις τελευταίες χρονιές είθισται, να προκαταβάλλεται λίγο μετά, τις 20 Δεκεμβρίου.


Η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.


Το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, θα λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη ή και άθροισμα συντάξεων έως 638 ευρώ το μήνα μικτά, ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ το χρόνο και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 14.400 ευρώ.


Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο λάμβαναν:

Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
Προσυνταξιοδοτική παροχή.
Αναπηρικά επιδόματα από τον ΕΦΚΑ.
Συνταξιοδοτικές παροχές καλλιτεχνών, αντιστασιακών, πολεμικές συντάξεις κ.ά.
Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΓΑ.
Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα ΟΠΕΚΑ.


Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν:

Ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ.
Οικογενειακό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 14.400 ευρώ.
Ακίνητη περιουσία ως 200.000 ευρώ.


Διπλό «δώρο» για τα ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων


Διπλό επίδομα αναμένεται να λάβουν ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν ο καθένας σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, δεν έχουν άλλα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων θα λάβουν συνολικό επίδομα 500 ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.


Υγειονομικοί


Πριν την Πρωτοχρονιά θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς.


Ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου και ισούται με το μισό του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 30-11-2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή του καταβαλλόμενου βασικού μισθού κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, ο υπολογισμός της ανωτέρω παροχής γίνεται αναλογικά με βάση τους μήνες του εν λόγω διαστήματος, κατά τους οποίους καταβλήθηκαν τα (διάφορα) ποσά των βασικών μισθών.


Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2021 και καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου 2021.


Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο από το ως άνω οριζόμενο, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του δικαιούχου.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.