Τελευταία Νέα:

Νέα μέτρα έως 3 Ιανουαρίου: Μάσκα παντού, ακυρώνονται εκδηλώσεις – Τι ισχύει από αύριο


Το χρονικό της ανακοίνωσης νέων μέτρων εξαιτίας του φόβου που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, ολοκληρώθηκε σήμερα (23.12.2021) με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να ανακοινώνουν τι ισχύει από αύριο τις στις 06:00 και τουλάχιστον έως τις 3 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση έκανε δεκτές όλες τις εισηγήσεις της Επιτροπής για τα νέα μέτρα, με τον Θάνο Πλεύρη να ανακοινώνει ότι οι ειδικοί θα συνεδριάζουν ξανά στις 27 Δεκεμβρίου για να αποφασίσουν που άλλα μέτρα θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι πως στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ γίνεται υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή η KN95 (που είναι αυξημένης προστασίας και πιο ακριβή…).

Τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο και ο Γιάννης Οικονόμου απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων τύπου lockdown. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και τις επόμενες μέρες θα γίνουν όσοι είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Αν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν κι άλλα!

Από αύριο, παραμονή Χριστουγέννων στις 06:00 και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου τουλάχιστον:

  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (π.χ. για να μπει κάποιος να πάει στο τραπέζι του), αλλά και στα γυμναστήρια. Στα μπαρ, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό. Όποιος δεν συμμορφωθεί θα τιμωρείται με πρόστιμο.
  • Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.
  • Στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Εξαιρούνται, πάντως, τα θεματικά πάρκα.
  • Στους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα γίνεται ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Γίνεται ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.


Καλή χρονιά με νέα μέτρα

Ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι τα SMS δεν θα… επιστρέψουν αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λήψη νέων μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά.

Όλα θα κριθούν από την έκτακτη συνεδρίαση, στις 27 Δεκεμβρίου, των ειδικών, που θα εξετάσουν την εφαρμογή των μέτρων που θα ισχύουν από αύριο και αναλόγως θα εισηγηθούν.

Τι σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα θα υπάρχουν από τις 3 Ιανουαρίου και θα αφορούν τη διασκέδαση αναφορικά με το ωράριο (υπάρχει το σενάριο να κλείνει στις 12:00 και να μην επιτρέπονται οι όρθιοι), τις αθλητικές εκδηλώσεις που θα γίνονται χωρίς θεατές, την τηλεργασία αλλά και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες, τις οποίες ο υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε ποιες είναι.

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν.


Αύξηση κρουσμάτων, σε 15 μέρες τα σπουδαία για την Όμικρον

Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και προσπαθούμε να την αποκωδικοποιήσουμε, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης ξεκινώντας τις δηλώσεις του κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα.

Αναφορικά με την Όμικρον στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και είναι πάνω από 80% στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από το 72% όσων δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν ήδη κάνει.
Οικονόμου: Δεν κάνουμε μικροπολιτική

«Σταθμίζουμε πάντοτε τις εισηγήσεις της επιτροπής με συνέπεια και με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, με τους οποίους έχουμε συμπορευθεί από την αρχή της πανδημίας, χωρίς να τους υπονομεύουμε και χωρίς να κλείνουμε το μάτι σε απόψεις και γνώμες που δεν βοήθησαν στην εθνική προσπάθεια, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και όχι μόνο. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία, με προσπάθεια και συνεχώς προσαρμόζοντας την στρατηγική μας στις καινούριες απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα που κάθε φορά αυτή η δυναμική κατάσταση διαμορφώνει», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, «ανοίγοντας» την ενημέρωση.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, σε ό,τι αφορά την πανδημία, λειτουργεί με όρους ευθύνης, απέναντι στην κοινωνία και όχι με όρους επικοινωνιακούς ή με όρους μικροπολιτικής. Είμαστε από τις χώρες που πήραμε πολύ έγκαιρα και πολύ νωρίτερα από άλλα κράτη της Ευρώπης, μέτρα που μας έχουν επιτρέψει να φτάσουμε μέχρι εδώ. Που μας έχουν επιτρέψει, λόγω του μοντέλου που ακολουθήσαμε, με την κοινωνία, την εκπαίδευση και την οικονομία ανοιχτή, με τους ανθρώπους να μην είναι περίκλειστοι, με την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πήραμε γρήγορα μέτρα και σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και σε ό,τι αφορά την έναρξη της τρίτης δόσης, που έχουν καθυστερήσει την διασπορά της Όμικρον στη χώρα και μας επιτρέπει σε αυτή τη φάση να λειτουργήσουμε με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.





-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.