Τελευταία Νέα:

Τσουνάμι Όμικρον στο Λονδίνο – «Πρωτοφανής» ταχύτητα εξάπλωσης, επικράτηση σε 48 ώρες


Μόλις δύο εβδομάδες μετά την εμφάνισή της, η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού εξαπλώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα και θα επικρατήσει στην περιοχή του Λονδίνου μέσα στις επόμενες 48 ώρες, προειδοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο βρετανός υπουργός Υγείας.
«Καμία άλλη παραλλαγή της Covid-19 δεν έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα» δήλωσε ο Σατζίντ Χάβιντ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Αν και η Όμικρον αντιστοιχεί σε πάνω από 30% των κρουσμάτων στην Αγγλία, την είδαμε ήδη να ανεβαίνει στο 44% στο Λονδίνο και αναμένουμε ότι θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην πρωτεύουσα τις επόμενες 48 ώρες» είπε.

Η Όμικρον έχει προκαλέσει τουλάχιστον έναν θάνατο στη Βρετανία, είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ σύμφωνα με τον Χάβιντ δέκα ασθενείς της νέας παραλλαγής χρειάστηκαν νοσηλεία στην Αγγλία.

«Η Όμικρον οδηγεί σε νοσηλείες και δυστυχώς τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε με Όμικρον» δήλωσε ο Τζόνσον στη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο του Πάντιγκτον στο δυτικό Λονδίνο.

«Πιστεύω πως πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την ιδέα ότι πρόκειται με κάποιο τρόπο για ηπιότερη εκδοχή του ιού, και να αναγνωρίσουμε την τρομακτική ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στον πληθυσμό» είπε.

Το τελευταίο 24ωρο η Βρετανία έχει καταγράψει 54.661 νέα κρούσματα και 38 θανάτους.

Ουρές σχηματίστηκαν τη Δευτέρα στα εμβολιαστικά κέντρα της Βρετανίας, όπως αυτό στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου (Reuters)

Στη Δανία, η παραλλαγή Όμικρον επίσης αναμένεται να επικρατήσει εντός της εβδομάδας, εκτόμησε με το Ινστιτούτο Σέρουμ. Στη χώρα καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα και από τις 22 Νοεμβρίου έχουν εντοπιστεί 3.437 ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον.

Επισπεύδεται η αναμνηστική δόση

Σε ερώτηση για το εάν θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας, ο Τζόνσον απάντησε πως «θα λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Την Κυριακή, ο Τζόνσον απηύθυνε διάγγελμα με το οποίο προειδοποίησε για «παλιρροϊκό κύμα» κρουσμάτων Όμικρον.

Ανακοίνωσε επίσης  ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όλοι οι ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αναμνηστική δόση.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει: ένα παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον έρχεται, και φοβάμαι ότι είναι τώρα σαφές πως δύο δόσεις εμβολίου δεν είναι αρκετές για να διασφαλίσουμε το επίπεδο προστασίας το οποίο έχουμε όλοι ανάγκη», είπε στο διάγγελμα ο βρετανός πρωθυπουργός.

Μέχρι το περασμένο Σάββατο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων είχε καταγράψει 732 κρούσματα Όμικρον αλλά κανέναν θάνατο.

Πέντε τα κρούσματα στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής η Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε πέντε ασθενείς του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε την Δευτέρα το Ίδρυμα Ιατροβιολοτικών Ερευνών που έχει αναλάβει τη γονιδιωματική επιτήρηση ης πανδημίας.

Τέσσερα από τα κρούσματα έχουν ιστορικό ταξιδιού σε νότια Αφρική και Γαλλία. Το πέμπτο είναι στενή επαφή ενός εκ των τεσσάρων.

Και τα πέντε άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα και εμφάνισαν ήπια συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυαλγία και πυρετό για 3-4 ημέρες.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «πολύ υψηλό» κίνδυνο

Νωρίτερα την Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Όμικρον, η οποία έχει ανιχνευτεί σε περισσότερες από 60 χώρες, συνιστά «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο.

Τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσει η νέα παραλλαγή, προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχουν ενδείξεις για μειωμένη προστασία από τα εμβόλια.

«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους» ανέφερε ο ΠΟΥ.









-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.