Τελευταία Νέα:

σας αρέσει ο σκέτος καφές, δείτε τι άλλο σας αρέσει ..




Είχατε σκεφτεί ποτέ, ότι η προτίμησή σας στον σκέτο καφέ και στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει να κάνει με τα γονίδια; Πράγματι, νέα έρευνα υποστηρίζει πως υπάρχει σύνδεση.
Συγκεκριμένα, εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, φαίνεται πως έχετε «κερδίσει» ένα γονίδιο που μπορεί να οδηγήσει στην καλή υγεία, σύμφωνα με την ερευνήτρια καφεΐνης Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Με βάση τα όσα προκύπτουν από τις έρευνες οι μέτριες ποσότητες σκέτου καφέ – μεταξύ 3 και 5 φλιτζανιών ημερησίως – φαίνεται ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία. Ειδικά, αν ο καφές δεν περιέχει γάλα και άλλα γλυκαντικά. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη θετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία. Αλλά πέρα από αυτό έχει διαφορά η κατανάλωση σκέτου καφέ από εκείνου με γάλα και ζάχαρη», είπε η Cornelis.

«Το πρώτο φυσικά δεν έχει θερμίδες. Το δεύτερο μπορεί να προσθέσει πιθανώς πολλές θερμίδες στον καφέ, ενώ και τα οφέλη για την υγεία μπορεί να είναι διαφορετικά».



Ένα γονίδιο για τον καφέ

Η Cornelis και η ομάδα της σε προηγουμένη έρευνα, ανακάλυψαν ότι μια γενετική παραλλαγή μπορεί να αιτιολογήσει γιατί σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να πίνουν πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ σε άλλους όχι. «Τα άτομα με το γονίδιο αυτό μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα, επομένως τα διεγερτικά αποτελέσματα εξαφανίζονται πιο γρήγορα και πρέπει να πίνουν περισσότερο καφέ. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένα άτομα καταναλώνουν πολύ περισσότερο καφέ σε σχέση με άλλα που μπορεί να επηρεάζονται αρνητικά από την ποσότητα του καφέ και να γίνονται πιο ανήσυχα ή νευρικά», επισημαίνεται στην έρευνα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, η Cornelis ανέλυσε πιο ακριβείς τύπους ανθρώπων που πίνουν καφέ, διαχωρίζοντας τους λάτρεις του σκέτου καφέ από τους λάτρεις του καφέ με γάλα και ζάχαρη: «Βρήκαμε ότι όσοι έχουν τη γενετική προδιάθεση να μεταβολίζουν εύκολα την καφεΐνη προτιμούν τον πικρό, μαύρο καφέ. Οι ίδιοι μάλιστα άνθρωποι βρήκαμε ότι επιλέγουν και το τσάι τους σκέτο, ενώ προτιμούν επίσης τη μαύρη σοκολάτα από τη σοκολάτα γάλακτος».



Σε εγρήγορση από την πικράδα

Τέλος, η Cornelis και η ομάδα της υποστηρίζουν ότι τα άτομα με αυτό το γονίδιο συνδέουν την πικρή γεύση με την ενίσχυση της πνευματικής εγρήγορσης. Ακριβώς για αυτό θεωρούν πως η κατανάλωση αυτών των τροφίμων θα τους βοηθήσει να αποδώσουν περισσότερο και εργασιακά.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.