Τελευταία Νέα:

Έρχονται το Φεβρουάριο οι φορο-εκπτώσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξειςΈξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος από 450 έως 2.200 ευρώ το χρόνο για όσους πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα και προσαύξηση κατά 100% των αποδείξεων για ιατρικές δαπάνες ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.
Η υπουργική απόφαση με την οποία θα χορηγούνται πρόσθετα κίνητρα στους φορολογούμενους για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές πήρε το δρόμο για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις κατηγορίες επαγγελμάτων που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κατάλογο με τα επαγγέλματα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Το μέτρο θα «τρέχει» από φέτος έως και το 2025, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάθος τετραετίας οι φορολογούμενοι μπορούν να γλυτώσουν φόρο από 1.800 έως 8.800 ευρώ ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος τους.

Κι αυτό γιατί η ρύθμιση προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες. 

Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν έκπτωση φόρου έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.


Ιατρικά έξοδα

Παράλληλα τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι απόδειξη 100 ευρώ από γιατρό θα μετρά ως 200 ευρώ από την εφορία, απόδειξη 300 ευρώ ως 600 ευρώ κ.ο.κ-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.