Τελευταία Νέα:

Ερευνητές ανακάλυψαν τι προκαλεί τη μακρά νόσο Covid και ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα




«Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η αργή μας απόκριση στη διάγνωση και της θεραπείας της Long Covid», από την οποία πάσχουν έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, αναφέρει η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, Ρέζια Πρετόριους.
Ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ, καθώς οι διαγνώσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αντίκτυπο της Omicron και των μελλοντικών μεταλλάξεων στο πρόβλημα.

Η Πρετόριους σε άρθρο της στον Guardian αναφέρεται στα πολλά συμπτώματα των ασθενών με Long Covid. Τα κυριότερα είναι η επαναλαμβανόμενη κόπωση, η ζαλάδα, η μυϊκή αδυναμία, η δύσπνοια, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, οι δυσκολίες στον ύπνο, το άγχος ή η κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς, αναφέρει είναι τόσο άρρωστοι που δεν μπορούν να εργαστούν ή ακόμη και να κάνουν μερικά βήματα, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Παράγοντα ανησυχίας αποτελεί και η διαπίστωση ότι ακόμη κι η ήπια και μερικές φορές ασυμπτωματική νόσηση με Covid-19 ενδέχεται να οδηγήσει σε μακρά νόσο. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η Covid-10 δεν πλήττει μόνον τους πνεύμονες, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει σημαντικά τα αγγεία και τα συστήματα πήξης.

Πιθανότερο αίτιο οι μικροθρομβώσεις στο αίμα

Η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι το πιθανότερο αίτιο για τα συμπτώματα της Long Covid είναι οι μικροθρομβώσεις που προκαλούνται στο αίμα ασθενών με κορωνοϊό, και οι οποίες επιφέρουν στον οργανισμό μη επαρκή οξυγόνωση. «Συνήθως, ο οργανισμός μπορεί να ξεπεράσει τις μικροθρομβώσεις χωρίς συνέπειες. Φαίνεται όμως ότι αυτοί που πάσχουν από Long Covid χάνουν αυτή τη δυνατότητα».

Η παρουσία των μικροθρόμβων προκαλούν τη μη επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων στους ιστούς, με αποτέλεσμα να μην επιτελούνται οι λειτουργίες του οργανισμού φυσιολογικά. Με αυτόν τον τρόπο, προκαλείται υποξία, η οποία ευθύνεται για τα συμπτώματα, που επηρεάζουν όλον τον οργανισμό. Η υποξία, δηλαδή η κρίσιμη παθολογική κατάσταση του οργανισμού, κατά την οποία το σώμα ή μέρος του στερούνται επαρκούς οξυγόνωσης, ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς.

Απαιτούνται επείγουσες έρευνες

Η ερευνήτρια ζητά από την επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε επείγουσες έρευνες, για να διαπιστωθεί ο τρόπος τόσο για την καλύτερη διάγνωση των ασθενών με Long Covid, όσο και για να αναπτυχθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπείας.


«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες γενικές παθολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση αυτών των ασθενών» τονίζει, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς ενημερώνονται ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Στη συνέχεια, σε πολλούς ασθενείς λένε ότι τα συμπτώματα που αναπτύσσουν είναι πιθανώς ψυχολογικά και τους παροτρύνουν να κάνουν διαλογισμό ή άσκηση.

«Χρειάζεται επειγόντως να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα και κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε καλύτερα και να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της ανώμαλης πήξης του αίματος, της υποξίας και της αγγειακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με Long Covid» τονίζει.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.