Τελευταία Νέα:

Μύλοι Αλλατίνη: Το «στοιχειωμένο» εργοστάσιο που το παιχνίδι ενός 15χρονου κοριτσιού μετατράπηκε σε εφιάλτη
Πρόκειται για ένα στοιχειωμένο χώρο στη Θεσσαλονίκη. Μια πολύ μεγάλη έκταση, στην οποία ένα 15χρονο κορίτσι έχασε άδικα τη ζωή του.Ήταν Νοέμβριος του 2015 όταν ένα 15χρονο κορίτσι βρέθηκε στο κτίριο μαζί με άλλα παιδιά για να παίξει. Η πτώση της από τον 4ο όροφο του κτηρίου στον 3ο, επέφερε και τον θάνατό της.

Τότε ήταν που αποφάσισαν οι υπεύθυνοι να περιφράξουν καλύτερα το οικόπεδο για να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Ακόμα και τα προφανή, αφέθηκαν στην τύχη τους.

Μύλοι Αλλατίνη: Ιστορία, άνοδος και πτώση
Το 1854 χτίστηκε ο πρώτος αλευρόμυλος. Το 1883 η οικογένεια Αλλατίνη γίνεται ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος. Το 1898 κάηκε ο κεντρικός μύλος, που απασχολούσε διακόσιους πενήντα εργαζόμενους. Το ίδιο έτος ξεκίνησε το κτίσιμο νέου συγκροτήματος.

Αυτό, περιελάμβανε κεντρικό μύλο, κτίριο διοίκησης, κατοικία διευθυντή, αποθήκες Α και Β, κυλινδρικό μύλο, φούρνους, μηχανουργείο, καθώς και τεράστια καμινάδα δίπλα στους φούρνους. Το συγκρότημα άνθισε μέχρι και το 1913, ενώ το 1926 ο Κοσμάς Πανούτσος αγόρασε, το συγκρότημα.Το κτίριο επαναλειτουργεί το 1913, ενώ η πυρκαγιά του 1950 κατέστρεψε το μεγαλύτερο ποσοστό του. Ο μύλος ξαναχτίστηκε, αλλά τη δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκε εντελώς. Μέχρι και σήμερα, οι Μύλλοι Αλλατίνη παραμένουν ανεκμετάλλευτοι στη Θεσσαλονίκη. 

Ένα εργοστάσιο παρατημένο.

Ο εξοπλισμός του έχει δεχθεί απαλλοτριώσεις, ενώ τα κτήρια καταρρέουν. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, φαίνεται πως η διάσωση του εργοστασίου παραμένει ένα δύσκολο επίτευγμα, το οποίο ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.enimerotiko.gr
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.