Τελευταία Νέα:

Αλλάζουν όλα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Πώς θα γίνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία


Σε ριζικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, βασικός πυλώνας των αλλαγών είναι η ολιστική προσέγγιση όλων των πολιτών μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του προσωπικού θεράποντος ιατρού. Επιπλέον έλεγχος των δαπανών σε πραγματικό χρόνο και εξοικονόμηση πόρων στον ΕΟΠΥΥ, εισαγωγή ποιοτικών δεικτών στη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ , επέκταση των ΣΔΙΤ, ιδιώτες γιατροί part time στο ΕΣΥ και απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία με συμμετοχή και ασφαλιστικών εταιρειών, περιλαμβάνονται στις αλλαγές, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Ο νέος ρόλος του θεράποντος γιατρού

Ειδικότερα, ο θεράπων ιατρός θα καθοδηγεί τον ασθενή στον ειδικό γιατρό και στο νοσοκομείο. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη θα περνά από τον προσωπικό γιατρό ο οποίος παράλληλα θα έχει και ρόλο υγειονομικό συμβούλου. Στον θεράποντα γιατρό θα δίνονται κίνητρα για την εγγραφή πολιτών στα μητρώα τους οποίους και θα παρακολουθεί. Εξετάζεται σε ειδικές κατηγορίες ασθενών να υπάρχει και ειδικός γιατρός. Ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα επιλογής γιατρού και αλλαγής του. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν τον θεράποντα ιατρό τους.

Στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα, προβλέπεται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των δομών (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι τα τέλη του 2022, θα δημιουργηθούν άλλες 60 ΤΟΜΥ. Έτσι, ο χάρτης στην ΠΦΥ θα περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιδιωτικές δομές ΠΦΥ καθώς και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ

Επίσης αλλάζει και η φιλοσοφία του τρόπου αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα οι γιατροί πληρώνονται ανά επίσκεψη ασφαλισμένου. Πλέον η αμοιβή θα γίνεται κατ΄ άτομο σε ετήσια βάση.

Αλλαγές προωθούνται και στον ΕΟΠΠΥ, με κυριότερη την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων στη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και από ιδιωτικές εταιρείες. Ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται μόνο με παρόχους που πληρούν τα κριτήρια που θέτει, τα οποία θα λειτουργούν και ως κίνητρο για αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Ο εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων με διοχέτευση εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

Part Time υπηρεσίες στο ΕΣΥ

Επίσης στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και κλινικών θα υπάρχει όρος διάθεσης των υπηρεσιών τους στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς για part time υπηρεσίες στο ΕΣΥ για την κάλυψη των κενών.

Απογευματινά χειρουργεία

Νέο μοντέλο σχεδιάζεται και για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία με στόχο να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία. Ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου και την αμοιβή γιατρού η οποία θα είναι καθορισμένη. Το 70% της πληρωμής θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό. Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται.








-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.