Τελευταία Νέα:

Ενισχυμένος ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο – Σάρωσαν οι Προεδρικοί την «Ομπρέλα»


Το κομματικό τοπίο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (14-17 Απριλίου) ανέδειξαν οι τριήμερες εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή των συνέδρων.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – οι Προεδρικοί και οι υποστηρικτές της «Ομπρέλα» (οι 53) προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τους συνέδρους που θα εκφράσουν τις απόψεις τους και να μεταδώσουν το ιδεολογικό περιεχόμενο που η κάθε ομάδα θέλει να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως ένα κατ’ αρχήν συμπέρασμα απ’ αυτή την διαδικασία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να βγαίνει ενισχυμένος στο εσωκομματικό πεδίο, αφού η τάση που τον στηρίζει (οι προεδρικοί) υποστηρίζει ότι έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι η ψήφος στους προεδρικούς ήταν ψήφος στήριξης των απόψεων και των διαδικασιών που έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από την βάση.

Σήμερα αναμένεται να βγουν επισήμως τα αποτελέσματα των συνέδρων, οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι οι Προεδρικοί σάρωσαν κατά κράτος στην επαρχία, ενώ η Ομπρέλα εμφανίζεται να διατηρεί τις δυνάμεις της στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Κορυφαία στελέχη της προεδρικής ομάδας μιλούσαν για θρίαμβο, καθώς όπως έλεγαν το ποσοστό των προεδρικών στελεχών στο συνέδριο μπορεί να ανέβει μέχρι και το 75%.

Μεγάλες οργανώσεις όπως των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Φλώρινας – που ανήκε στην Ομπρέλα και πέρασε στα χέρια των προεδρικών – είχαν μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία της εκλογής των συνέδρων.

Από την άλλη τα στελέχη της Ομπρέλας λένε ότι στην Α’ Αθήνας και στην Α’ Πειραιά θα καταφέρουν να εκλέξουν την πλειοψηφία των συνέδρων, ενώ αίνιγμα παραμένει τι θα γίνει με την Α’ Θεσσαλονίκης και την Αχαΐα. Για την Α’ Αθήνας ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι έχουν την πλειοψηφία και σε οργανώσεις όπου στο παρελθόν είχαν μεγάλες δυνάμεις οι προεδρικοί.

Αλλά ακόμα και η συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή των συνέδρων διχάζει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι προεδρικοί ισχυρίζονται ότι στην επαρχία η συμμετοχή των μελών έφτασε ακόμα και το 90%, ενώ οι «53» υποστηρίζουν ότι είναι γύρω στο 68%. Για την Αθήνα οι της «Ομπρέλας» ανεβάζουν την συμμετοχή γύρω στο 55%, ενώ οι προεδρικοί αρκετά παραπάνω.

Στελέχη της «Ομπρέλας» υποστηρίζουν πάντως ότι η χαμηλή συμμετοχή των μελών σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία δείχνει και το τι θα συμβεί με την εκλογή του Αλέξης Τσίπρα από την βάση. Επιμένουν, μάλιστα, να συγκρίνουν την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη – η εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ περιελάμβανε και τους φίλους του κόμματος – με αυτή του Αλέξη Τσίπρα, που θα ψηφίσουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη.

Την ίδια ώρα πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην «Ομπρέλα» υπάρχουν αυτή την στιγμή τρεις κυρίαρχες τάσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν στο συνέδριο.

Η μία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη για τις θέσεις τους, η δεύτερη ότι απλώς πρέπει να καταγράψουν τις απόψεις τους και η τρίτη να κινηθούν σε χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην χρεωθούν ένα σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα την συγκεκριμένη στιγμή.

Έτσι, φαίνεται να εγκαταλείπεται και η άποψη που είχαν κάποιοι να απέχουν από την ψηφοφορία εκλογής του προέδρου, προκειμένου να μην καταψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά με αυτό τον τρόπο να καταγράψουν τη διαφωνία τους με την διαδικασία.












-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.