Τελευταία Νέα:

Λογαριασμοί ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά




Οι πίνακες 5 και 6 του Ε1 που «κρύβουν» έως 850 ευρώ αναδρομικά - Οι αλλαγές κατοικίας θα «κλειδώνουν» τις δηλώσεις Ε1 του 2023
Αιτήσεις σε πλατφόρμα και διορθώσεις στις φορολογικές δηλώσεις τους, θα κληθούν να να κάνουν μαζικά από τα μέσα Ιουνίου, όλοι όσοι τους κόστισε «ο κούκος αηδόνι» τους προηγούμενους έξι μήνες με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Εκτιμάται ότι με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπ. Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος για να επιστραφούν 280 εκατ. ευρώ συνολικά, σε οικιακούς καταναλωτές (νοικοκυριά και όχι επαγγελματίες) που επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση από 30 ευρώ και πάνω, στους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από 1/12 έως 31/5.

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας και με τη διαδικασία την οποία παρουσιάζει αναλυτικά το newmoney.gr εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά επιστροφή του 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν. Δηλαδή από 18 ευρώ ο καθένας (για επιβάρυνση τουλάχιστον 30 ευρώ) έως και 600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, άμεσα τον Ιούνιο ή Ιούλιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα.


Αν πάντως έχουν και παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, συμπληρώνοντας σωστά το νέο Ε1 του 2022 για τα εισοδήματα του 2021, θα μπορέσουν να λάβουν μέχρι και 250 ευρώ επιπλέον. Στις περιπτώσεις αυτές, κάνοντας τις σωστές κινήσεις, το συνολικό ποσό που θα ωφεληθούν θα φτάσει σχεδόν στα 850 ευρώ.


Πόσα και για ποιους

Για τα 18-600 ευρώ,
 δικαιούχοι είναι μόνον όσοι επωμίστηκαν στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν στο εξάμηνο, από 1η Δεκεμβρίου έως και 31 Μαΐου, χρέωση τουλάχιστον 30 ευρώ για ρήτρα αναπροσαρμογής. 

Τα κριτήρια δηλαδή είναι πότε εκδόθηκε ο λογαριασμός (όχι ποια περίοδο καλύπτει) και πόσα χρεώθηκε ο καταναλωτής, αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις και οι μειώσεις που ήδη του προσέφεραν το Κράτος και οι πάροχοι.
Αν το κόστος που επωμίστηκε πράγματι ο καταναλωτής ξεπερνά τα 30 ευρώ στους 6 μήνες συνολικά, το Δημόσιο θα του επιστρέψει αναδρομικώς το 60%. Η επιδότηση δεν μπορεί όμως να ξεπερνά τα 600 ευρώ, δηλαδή καλύπτει επιβαρύνσεις μέχρι 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο.


Προσοχή:
  • αφαιρούνται επιδοτήσεις και μειώσεις που ήδη δόθηκαν
  • δεν επιδοτούνται λογαριασμοί σε σταθερά προγράμματα κατά το επίμαχο διάστημα
Από τη διαδικασία αποκλείονται και όσοι δήλωσαν πως είχαν εισόδημα το 2020 (με πανδημία και lockdown) πάνω από 45.000 ευρώ. Εξετάζεται το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, αφαιρουμένων όμως των φόρων. Όχι δηλαδή το ακαθάριστο μικτό εισόδημα, ούτε το τεκμαρτό που υπολογίζει πλασματικά η εφορία με βάση στοιχεία και δαπάνες διαβίωσης.


Προσοχή:

👉  απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος, πριν την υποβολή της αίτησης, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 πέρυσι ή, πάντως, έως την 1η Μαΐου 2022 το αργότερο

👉  τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τυχόν διορθώσεις στο περσινό Ε1 μετά την ημερομηνία αυτή, δεν θα λαμβάνονται υπόψιν

👉  αν κάποιος κάνει φέτος πρώτη φορά φορολογική δήλωση, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των φόρων όμως) το οποίο είχε πέρυσι.

👉  τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί μέχρι τη στιγμή της αίτησης.

Το κράτος επιδοτεί εκείνον που διέμενε στο σπίτι στο οποίο ήρθε η υπέρογκη χρέωση λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής και υψηλής κατανάλωσης ρεύματος. Αλλαγές κατοικίας ή λάθη στο όνομα που αναγράφεται στον λογαριασμό, θα διορθώνονται στην πλατφόρμα της στιγμής της αίτησης. Δεν αποκλείεται από το επίδομα κάποιος αν άφησε απλήρωτη τη ρήτρα και το λογαριασμό ρεύματος .

Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κυριακάτικου «business stories», οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για τα 18-600 ευρώ θα γίνονται από τον Ιούνιο ως εξής:

1. Είσοδος και σύνδεση στην ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα Gov.gr

















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.