Τελευταία Νέα:

Όλα τα πρωινά του κόσμου: Πώς ξεκινά η μέρα σε διαφορετικές χώρες



Όταν βρίσκεσαι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, το πρώτο που μαθαίνεις είναι να λες «καλημέρα» στην τοπική γλώσσα. Μετά την «καλημέρα», έρχεται το δεύτερο πράγμα που κάνει κάποιος στη μέρα του, να φάει πρωινό.

Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, οι διατροφικές συνήθειες των λαών είναι πιο ποικίλες κι απ' τις γλώσσες τους, αυτό όμως τις κάνει κι ενδιαφέρουσες.

Πώς ξεκινούν, λοιπόν, τη μέρα τους, διάφοροι λαοί στον κόσμο;

Ελβετία

Τις καθημερινές, οι Ελβετοί βιάζομνται και το πρωινό τους είναι γρήγορο, αλλά χορταστικό. Συνήθως περιλαμβάνει το παραδοσιακό birchermüesli, ένα μείγμα βρώμης με φρούτα και ξηρούς καρπούς, το οποίο συνήθως σερβίρεται πάνω από πηχτό γιαούρτι.


Αλλά τα Σαββατοκύριακα, το σκηνικό αλλάζει και κάνει την εμφάνισή του το ελβετικό brunch. Μαζί με τηγανίτες πατάτας, τα τυριά και τα αλλαντικά, στο επίκεντρο του τραπεζιού είναι το zopf: ένα πλεγμένο αυγόψωμο, παρόμοιο με τα μπριός, το οποίο σερβίρεται με μέλι, βούτυρο και μαρμελάδα.

Αιθιοπία

Όταν τρώτε qurs (που σημαίνει «πρωινό» στα αμχαρικά, την επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας), το πιθανότερο είναι ότι θα τρώτε κουάκερ. Ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες και ονόματα για ζεστά δημητριακά που σερβίρονται σε όλη τη χώρα, το αλμυρό genfo είναι ένα από τα πιο δημοφιλή.


Το genfo φτιάχνεται ανακατεύοντας το αλεύρι κριθαριού με βραστό νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή, κολλώδης ζύμη και στη συνέχεια πλάθεται σε ένα μικρό βουναλάκι με μια τρύπα στο κέντρο. Εκεί μπαίνει λιωμένο βούτυρο αναμεμειγμένο με ένα σύνθετο μείγμα μπαχαρικών. Η συνταγή τελειώνει με γιαούρτι γύρω από τις άκρες του genfo.

Ιαπωνία

Τα ιαπωνικά πρωινά είναι κατά κανόνα αλμυρά και στην πραγματικότητα όσα τρώτε το πρωί στην Ιαπωνία θα μπορούσατε να τα φάτε και σε οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας.

Συχνά το πρωινό αποτελείται από μια επιλογή από μικρά πιάτα, το καθένα με μερικές μπουκιές από κάποια παραδοσιακή ιαπωνική συνταγή.


Τα ψάρια όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, η σούπα miso, τα λαχανικά τουρσί και το ρύζι υπάρχουν όλα στο ιαπωνικό πρωινό, ενώ συχνό είναι και το tamagoyaki, μια ελαφρώς γλυκιά ομελέτα φτιαγμένη από λεπτές στρώσεις αυγού σε ένα ορθογώνιο τηγάνι που της δίνει το χαρακτηριστικό σχήμα της.

Ισλανδία

Η μέρα στην Ισλανδία ξεκινά με μια ένεση ενέργειας: μουρουνέλαιο, άφθονη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ένα από τα βασικά υποπροϊόντα της ιχθυοβιομηχανίας της χώρας. Θεωρητικά καταπολεμά την εποχική κατάθλιψη, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή πρωινού.


Για ένα πιο εύγευστο πρωινό γεύμα, μπορείτε να φάτε ένα μπολ hafragrutur, ένα πηχτό πλιγούρι βρώμης. Συμπληρώστε με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και ζάχαρη ή προσθέστε λίγο skyr, το παχύρρευστο γαλακτοκομικό προϊόν που μοιάζει με γιαούρτι αλλά είναι στην πραγματικότητα φρέσκο τοπικό τυρί.

Σιγκαπούρη

Το πλήθος των πιάτων που σερβίρονται από τους πλανώδιους μικροπωλητές στη Σιγκαπούρη είναι δελεαστικά όλες τις ώρες της ημέρας. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ανθρώπους σκυμμένους πάνω από ένα μπολ με αλμυρά νουντλς με κάρυ νωρίς το πρωί.

Για ένα παραδοσιακό πρωινό, το τοστ kaya είναι απαραίτητο. Είναι ένα απλό και ανεπιτήδευτο φρυγανισμένο σάντουιτς το οποίο αλείφεται με γευστικό kaya, μια γλυκιά μαρμελάδα φτιαγμένη από γάλα καρύδας, αυγά και μερικές φορές φύλλο pandan για ζωηρό πράσινο χρώμα.


Είναι υπέροχο με καφέ ή τσάι και κάθε πάγκος φτιάχνει τοστ kaya με τον δικό του τρόπο, κάτι που ανεβάζει το επίπεδο απόλαυσης.

Μαρόκο

Μαζί με το τσάι μέντας, το σιμιγδαλένιο ψωμί είναι βασικό στοιχείο στο μαροκινό πρωινό. Τα baghrir είναι λεπτά, ζυμωμένα στρογγυλά ψωμάκια με μικροσκοπικές τρύπες που τους δίνουν το όνομα «τηγανίτες με χιλιάδες τρύπες» ή «κρέπες με χιλιάδες τρύπες». Αντί για σιρόπι σφενδάμου, αυτά τα σιμιγδαλένια ψωμάκια καλύπτονται με βούτυρο και μέλι.


Τα harcha είναι πιο χοντρά, στρογγυλά μπισκότα που έχουν μια τραγανή κρούστα από χοντρό σιμιγδάλι. Όπως και τα αγγλικά μάφιν, σερβίρονται με τυρί ή βούτυρο, μαρμελάδα και μέλι.

Αυστραλία

Για όσους αγαπούν τα μπολ με δημητριακά, τα τοστ με αβοκάντο και άλλα αλμυρά σνακ που συνήθως σερβίρονται στα καφέ, το «brekkie» της Αυστραλίας θα τους ενθουσιάσει.


Με έμφαση στα φρέσκα προϊόντα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τους θρεπτικούς συνδυασμούς, τα αυστραλιανά πρωινά μπορούν να ποικίλουν από το κλασικό τοστ με αβοκάντο σε πολύσπορο ψωμί, μέχρι ένα μπολ με αυγό ποσέ και λαχανικά τουρσί ή ρυζόγαλο με γιαούρτι, σπόρους και μούρα.

Αργεντίνη

Υπάρχει μια λέξη που καθορίζει το αργεντίνικο πρωινό: facturas. Ο γενικός αυτός όρος για τα αρτοσκευάσματα περιλαμβάνει έναν ολόκληρο κόσμο σχημάτων, μεγεθών και γεύσεων.


Μερικές από τις πιο δημοφιλείς facturas είναι οι medialunes, ζύμη μπριός σε σχήμα κρουασάν, οι bombas και οι bolas de fraille, που είναι τηγανητά ντόνατς και βέβαια τα churros, συχνά με σιρόπι σοκολάτα, ή κρέμα βανίλιας.

Οι Αργεντίνοι συνδυάζουν τις facturas με δυνατό καφέ.

Γερμανία

Στη χώρα των περίφημων wurst, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα λουκάνικα και γενικά το κρέας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο frühstück, το παραδοσιακό γερμανικό πρωινό.


Το γερμανικό πρωινό χαρακτηρίζεται από ποικιλία: λουκάνικα, αλλαντικά, τυριά, ψωμί και ψωμάκια, καθώς και φρέσκα φρούτα, αυγά και καρυκεύματα, όπως σπιτική μαρμελάδα βρίσκονται συνήθως πάνω στο τραπέζι.

Βραζιλία

Ένα από τα σημαντικότερα πιάτα της βραζιλιάνικης κουζίνας είναι τα pao de queijo, τα ρολά ψητού τυριού που αποτελούν βασικό στοιχείο της βραζιλιάνικης κουλτούρας, αλλά και μέρος ενός τυπικού πρωινού.


Μαζί τους, οι Βραζιλιάνοι τρώνε bolo de fuba, ένα κέικ που μοιάζει με ψωμί καλαμποκιού, αλλά είναι πολύ αφράτο επειδή στη ζύμη προστίθεται τριμμένη παρμεζάνα ή/και τριμμένη καρύδα.

Τυνησία

Οι λάτρεις των αλμυρών γευμάτων θα λατρέψουν το lablabi, μια πικάντικη σούπα με ρεβίθια που, ναι, τρώγεται για πρωινό στην Τυνησία. Τα ρεβίθια και η πάστα χαρίσα είναι τα δύο σταθερά συστατικά σε κάθε συνταγή lablabi, αλλά κάθε μάγειρας μπορεί να προσαρμόσει τη σούπα στα δικά του γούστα.


Άλλοτε παχύρρευστη με κομμάτια μπαγιάτικου ψωμιού, άλλοτε πιο αραιή με χυμό λεμονιού, άλλοτε κρεμώδης με γιαούρτι ή με ελιές, υπάρχουν άπειροι τρόποι να τη μαγειρέψει κάποιος.

Όταν τρώγεται για πρωινό, η σούπα συνοδεύεται από αυγό ποσέ.

Βουλγαρία

Το popara είναι ένα πρωινό που ακολουθεί τη μακρά παράδοση της χρήσης του ψωμιού που περισσεύει ως γεύμα της επόμενης μέρας. Αυτό το ζεστό, ανακουφιστικό πρωινό είναι το αγαπημένο της παιδικής ηλικίας πολλών Βουλγάρων, δεν είναι ακριβώς χυλός και δεν είναι ακριβώς πουτίγκα, αλλά έχει χαρακτηριστικά και των δύο.


Το ψωμί κόβεται σε κύβους και μετά περιχύνεται, μέσα σε ένα μπολ, με ζεστό γάλα ή τσάι, θρυμματισμένο τοπικό τυρί sirene, βούτυρο και ζάχαρη και αφήνονται να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Το sirene είναι ένα τυρί που μοιάζει με φέτα, αλλά είναι πιο κρεμώδες και πιο μαλακό από πολλά από τα τυριά άλμης της Ανατολικής Ευρώπης, επομένως δεν δίνει στο πιάτο τόσο αλμυρή γεύση αλλά περισσότερο γεύση κατσικίσιου τυριού.

Τουρκία

Το kahvalti, το παραδοσιακό τουρκικό πρωινό, έχει κάτι για όλους. Τουρκικό κουλούρι, το simit, ένα κυκλικό καρβέλι, συνοδεύουν μπολ με φέτα ή άλλα φρέσκα, αλμυρά τυριά, ελιές, χαλβά και μέλι.


Τα αυγά μαγειρεύονται συχνά μαζί με τηγανητές φέτες σουτσούκ, ένα αποξηραμένο βοδινό λουκάνικο καρυκευμένο με σκόρδο, κόκκινη πιπεριά, κύμινο και σουμάκ.

Γκουάμ

Αυτό το μικρό νησί -που είναι αμερικανική επικράτεια- Στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ένα χωνευτήρι γαστρονομικών παραδόσεων, με φαγητά που δείχνουν την επιρροή των διαφόρων χωρών που αποίκησαν τη γη κατά τη διάρκεια των αιώνων.


Όπως σε πολλές χώρες του Ειρηνικού, το spam είναι ένα αγαπημένο συστατικό του πρωινού, το οποίο συνοδεύει το παραδοσιακό τηγανητό ρύζι με αυγά. Αλλά εξίσου δημοφιλές είναι το τοπικό χοιρινό λουκάνικο chamorro, ένα φρέσκο λουκάνικο τύπου chorizo που πήρε το όνομά του από τον αυτόχθονα πληθυσμό του νησιού.

Πορτογαλία

Ο καφές με πολύ γάλα είναι το πρώτο πράγμα που σκέφεται κανείς στην Πορτογαλία το πρωί. Το Uma mei de leite, ένα μισό-μισό μείγμα καφέ και γάλακτος, ή το um galao, που είναι κυρίως γάλα με ένα σφηνάκι καφέ, είναι ένας χαλαρός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα.


Πολλοί Πορτογάλοι τρώνε ένα απλό κομμάτι τοστ ή ψωμί μαζί με τον καφέ τους, η τέλεια συνοδεία για αυτούς τους γαλακτώδεις καφέδες είναι οι pasteis de nata, τάρτες με κρέμα αυγών. Με κέλυφος σφολιάτας και μια κρεμώδη γέμιση κρέμας, είναι εξίσου δημοφιλή ως σνακ για το διάλειμμα του (επόμενου) καφέ στις 11 π.μ., μια άλλη ιεροτελεστία της Πορτογαλίας.

Ουκρανία

Τρυφερές και αφράτες εσωτερικά και τραγανές εξωτερικά, οι ουκρανικές τηγανίτες syrniki θα ταίριαζαν πολύ σε ένα brunch πέντε αστέρων.

Ωστόσο, παρασκευάζονται με ένα απλό συστατικό: φρέσκο τυρί tvorog, με συνοχή παρόμοια με ρικότα ή τυρί κότατζ. Το τραγανό εξωτερικό δημιουργείται όταν βυθίζεται στο αλεύρι πριν τηγανιστεί.


Όπως οι αμερικανικές τηγανίτες ή το γαλλικό τοστ, μπορούν να συνοδευτούν με φρέσκα φρούτα, ή ζάχαρη άχνη, αλλά επίσης όπως οι τηγανίτες πατάτας ή τα μπλίντς, μπορούν να γίνουν αλμυρά με ξινή κρέμα.

Τζαμάικα

Το πρωινό στην Τζαμάικα είναι απλώς το εθνικό πιάτο της χώρας: Ackee και αλμυρό ψάρι.


Το ackee, ένα γλυκό φρούτο σε σχήμα αχλαδιού, σοτάρεται με αλάτι, ντομάτες, σκόρδο, τσίλι και κρεμμύδι και μετατρέπεται σε ένα μείγμα που συνδυάζει γλυκό, αλμυρό και πικάντικο.και θυμίζει αρκετά ομελέτα.

Ταϊβάν

Ενώ ένα ποτήρι γάλα θεωρείται στο δυτικό κόσμο ως «μέρος ενός ισορροπημένου πρωινού», το dòu jiāng ανεβάζει την παραδοχή αυτή σε νέα επίπεδα. Αυτό το φρέσκο γάλα σόγιας είναι μια σπεσιαλιτέ της Ταϊβάν, που συνήθως παρασκευάζεται επί τόπου από πλανόδιους πωλητές και εστιατόρια κάθε πρωί για τους πελάτες τους.


Σερβίρεται ζεστό το χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι και δίνει μια αναζωογονητική αντίθεση με τις τηγανίτες κρεμμυδιού, τα ζυμαρικά και τις τηγανητές ζύμες που αποτελούν επίσης μέρος του συνηθισμένου ταϊβανέζικου πρωινού.

Ιταλία

Οι Ιταλοί είναι πολύ απασχολημένοι για πρωινό, αυτό τουλάχιστον πιστεύουμε βλέποντάς τους να πίνουν έναν εσπρέσο όρθιοι στην αρχή της ημέρας.

Σε περίπτωση που θέλει κάποιος κάτι παραπάνω, ο εσπρέσο ή ο καπουτσίνο συνδυάζονται ιδανικά με ένα απλό γλυκό, όπως ένα κορνέτο ή ένα κρουασάν, γεμισμένο με κρέμα ή Nutella.


Τα sfogliatelle, τραγανές ζύμες με γλυκιά γέμιση τυριού ρικότα, είναι ένα ακόμη αγαπημένο σνακ για πρωινό.

ΗΠΑ

Οι αφράτες τηγανίτες αμερικανικού τύπου που σερβίρονται με γενναιόδωρες δόσεις βούτυρο και πραγματικό σιρόπι σφενδάμου (μπέικον αν είστε τυχεροί) είναι ένα από τα καλύτερα πρωινά στις ΗΠΑ.

Όταν πρόκειται για κλασικό αμερικάνικο brunch, πάμε στις αφράτες τηγανίτες βουτυρόγαλου στοιβαγμένες δίπλα σε ένα βουναλάκι από τραγανό μπέικον.


Οι αντίθετες υφές και ο συνδυασμός αλμυρής-γλυκιάς γεύσης κάνουν αυτό το πρωινό αγαπημένο τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Και ενώ οι τηγανίτες μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα, από φρέσκα βατόμουρα μέχρι κομματάκια σοκολάτας μέχρι καρύδια πεκάν, οι περισσότεροι παραμένουν πιστοί στα κλασικά συνοδευτικά, βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου.

Ρωσία

Αν και ακούγεται υπερβολικό, το χαβιάρι είναι στην πραγματικότητα το κλασικό ρωσικό πρωινό. Είτε κόκκινο είτε μαύρο, παραμένει το αγαπημένο συνοδευτικό για μεγάλα, διπλωμένα μπλίνι σαν κρέπα, ή μικρές, χοντρές τηγανίτες oladyi στα brunch του Σαββατοκύριακου.


Τις καθημερινές όμως το πρωινό είναι πιο απλό. Το χαβιάρι απλώνεται σε σκούρο, γλυκό ψωμί σίκαλης, γνωστό απλά ως μαύρο ψωμί, μερικές φορές με μια επάλειψη βουτύρου.


cnn.gr














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.