Τελευταία Νέα:

Κορονοϊός: Ανατροπή για τη χρήση διπλής μάσκας – Τι έδειξε έρευνα για την προστασία που προσφέρει


Η διπλή μάσκα εδώ και καιρό συνίσταται για την προστασία από τον κορονοϊό ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Συγκεκριμένα από την μελέτη προκύπτει ότι η διπλή υφασμάτινη μάσκα όχι μόνο δεν προστατεύει πολύ, αλλά είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού ή μόλυνσης από αυτόν.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του State University της Φλόριντα και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που χρησιμοποίησαν μοντέλα προσομοίωσης υπολογιστή με υφασμάτινες μάσκες 3D με βάση 100 άνδρες και 100 γυναίκες. Προσομοίωσαν ένα πίδακα βήχα από το στόμα των μοντέλων, το οποίο φορούσε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα και ελαστικούς κρίκους τυλιγμένους γύρω από τα αυτιά.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος, η οποία μετρά πόσα σταγονίδια γεμάτα ιούς συλλαμβάνονται ή μπλοκάρονται από τη μάσκα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Physics of Fluids και δείχνουν ότι η χρήση δύο καλυμμάτων προσώπου παρέχει «αμελητέα, ίσως και καθόλου, αύξηση της προστασίας».

Δύο μάσκες «ενδέχεται να μην βελτιώσουν σημαντικά» την προστασία από την εκπνοή των σωματιδίων του ιού, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι θα μπορούσε «θεωρητικά» να μειώσει την ποσότητα του ιού που θα μπορούσε να περάσει από τη μάσκα, αν φορεθούν δύο μάσκες που εφαρμόζουν καλά, «θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.