Τελευταία Νέα:

Σοκολάτα και παιδιά: Ένα παρεξηγημένο έδεσμα με πολλά οφέλη για την υγεία


Τα παιδιά λατρεύουν τις γλυκές λιχουδιές, έχουν όμως μια αδυναμία στη σοκολάτα.Αυτό που κάνει τη σοκολάτα να διαφέρει από άλλα είδη γλυκών είναι ότι έχει οφέλη για την υγεία. Θα έχετε ακούσει για παράδειγμα ότι κάνει «καλό στην καρδιά».

Τι ισχύει όμως για τα παιδιά; Πώς πρέπει να τρώνε τη σοκολάτα για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για την υγεία; Και ποιο είναι το όριο στην κατανάλωσή της;


Ποια είναι τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία

Οι σοκολάτες περιέχουν ειδικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονόλες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Οι φλαβονόλες μειώνουν τις βλάβες και τη φλεγμονή των κυττάρων και η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης, καρδιακών παθήσεων, ακόμη και της γνωστικής εξασθένησης.

Μπορεί να σκέφτεστε, « τα παιδιά μου είναι λίγο μικρά για να ανησυχούν για την υψηλή χοληστερόλη». Όμως, ένας από τους στόχους είναι να δημιουργήσετε καλές διατροφικές συνήθειες που προστατεύουν τη δια βίου υγεία των παιδιών. Εάν λοιπόν μάθουν να τρώνε τη μαύρη σοκολάτα από μικρή ηλικία ή τη σοκολάτα γενικά αλλά με μέτρο, θα έχουν υιοθετήσει μια καλή συνήθεια διατροφής.



  • ‘Αλλα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας για τον οργανισμό: Συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους λόγω του ότι περιέχει τρυπτοφάνη η οποία βελτιώνει τη θετική διάθεση.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες.
  • Περιέχει βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για το δέρμα των παιδιών και των εφήβων
  • Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση
  • Δίνει ενέργεια 

 

Ποια είναι τα διατροφικά μειονεκτήματα της σοκολάτας;

Οι περισσότερες σοκολάτες του εμπορίου περιέχουν πολλή ζάχαρη γεγονός που αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, ακόμη και μεταξύ των παιδιών.

Η συσκευασμένη σοκολάτα έχει επίσης αρκετά ανθυγιεινά συστατικά όπως υδρογονωμένα έλαια, ( πολλές εταιρείες καταργούν σταδιακά αυτό το ανθυγιεινό λάδι, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει).

Τέλος, η υπερβολική ποσότητα σοκολάτας μπορεί (δυστυχώς) να παραγκωνίσει πιο σημαντικές ομάδες τροφίμων που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή. Έτσι, ενώ μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας μπορεί να δώσει στα παιδιά μια αντιοξειδωτική ώθηση, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι πρωτεϊνούχες τροφές πρέπει είναι η πρώτη τους επιλογή.


 

Πόση σοκολάτα μπορεί να τρώει το παιδί;

Η κατανάλωση σοκολάτας συστήνεται μία με δυο φορές την εβδομάδα, περίπου 30 γρ. και αφού το παιδί έχει φάει πρώτα το γεύμα ή το σνακ του.

Αυτό που θα βοηθήσει σημαντικά είναι να γνωρίζει το παιδί την ποσότητα σοκολάτας που του αντιστοιχεί έτσι ώστε να μη ζητάει κάθε φορά περισσότερη.


















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.