Τελευταία Νέα:

(ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) - Πλημμύρισε με κόσμο η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Πόζαρ


Η πρώτη μέρα του φετινού Φεστιβάλ Πόζαρ στα Λουτρά της Αριδαίας ολοκληρώθηκε με μία ακόμη sold out συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Προηγήθηκε ο αεικίνητος και αγέραστος Γιάννης Αγγελάκας σε ένα ασφυκτικά γεμάτο χώρο πραγματικά σε κάθε πιθαμή.
Είναι πολλοί οι πιστοί ακόλουθοι του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Ένα παραπάνω φέτος καθώς λόγω των συνθηκών είχε χρόνια να πραγματοποιηθεί, κατάφερε να συγκεντρώσει πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας από όλη την Ελλάδα. Η νύχτα έχει την ίδια κίνηση σχεδόν με την ημέρα στην περιοχή,καθώς το ποτάμι και τα λουτρά είναι επισκέψιμα σε εικοσιτετράωρη βάση.

Είναι γεγονός πως το φετινό είναι ένα απόλυτα μουσικό καλοκαίρι. Η δίψα των καλλιτεχνών να επικοινωνήσουν ξανά με τον κόσμο, ανταγωνίζεται τη δίψα του κόσμου να συναντήσει και πάλι τους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Η ενέργεια που απελευθερώνεται και από τις δύο πλευρές, έχει ένα πολυεπίπεδο τρόπο που εκτονώνεται. Βλέπουμε και νιώθουμε τον άνθρωπο, ειδικά σε συναυλίες όπου εκφράζονται κοινωνικοί προβληματισμοί, να βρίσκει θαρρείς ένα άνοιγμα να νιώσει λιγότερο αδύναμος. 

Μπαίνει ίσως ισοπεδωμένος ατομικά, κοινωνικά και ηθικά με την ασχήμια της εποχής κουβαλώντας συσσωρευμένη δύναμη και η μέσα του έκρηξη να ψάχνει τις ελεύθερες συνθήκες να συντελεστεί συλλογικά και να επιστρέψει πάλι πίσω στο άτομο. Αυτή ακριβώς είναι η επαναστατικότητα της τέχνης, αυτή είναι η πνευματική αλλοίωση που επιφέρει συνάμα με λύτρωση και θεραπεία.

Η πρώτη βραδιά ήταν απόλυτα μουσική, πολύχρωμη και ζωντανή. Με πολιτικά συνθήματα να ακούγονται. Το πανό «ΒΙΑΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ» πέρασε από χέρι σε χέρι σχεδόν σε όλο τον κόσμο, πολλαπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις φωνές διαμαρτυρίας. Έμοιαζε να το περιμένουν όλοι. Ήταν μια μοναδική στιγμή όπου γύρισαν πλάτη στη σκηνή χειροκροτώντας και φωτογραφίζοντάς το.

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Ο Γιάννης Αγγελάκας βγήκε πρώτος. Ποτέ δεν χρειάζεται να προθερμάνει το ακροατήριο. Από τη πρώτη στιγμή που εμφανίζεται ακούς τις θάλασσες, τα ποτάμια, ακούς την αγάπη σε Λονδίνο, Άμστερνταμ και Βερολίνο. Τραγουδάς για τον Παύλο που ακόμη ζει και σιγά μη φοβηθείς. Μεθάς, γελάς και ταξιδεύεις στις ανύπαρκτες πατρίδες των ονείρων.
Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Στο δεύτερο μέρος βγήκε ο Θανάσης ο οποίος μετά την ιεροτελεστία της Αθήνας ύστερα από τέσσερις sold out συναυλίες και με την επικαιρότητα να τρέχει βιαστική, καταπράυνε το μέσα μας. Μας ένωσε και πάλι σε μια απόλυτη συνθήκη ριζοσπαστικής ελευθερίας. «Σε αυτό το απέραντο σφαγείο που ζούμε, αυτό που θα μας σώσει είναι η ομορφιά του κόσμου», είπε. Μια φράση του πρίγκιπα Μίσκιν από τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφκι που συνοψίζει ό,τι πιο ορθόδοξο και ό,τι πιο αιρετικό μπορεί να σκεφτεί κανείς. «Να μην κάνετε πράξεις που θα σας γεμίσουν τύψεις, οι τύψεις είναι το χειρότερο σαράκι», είπε πριν την μετάνοια του Λειβαδίτη στα πόδια της πόρνης. «Να αγαπάτε πολύ και χωρίς αντάλλαγμα» μας είπε στοργικά προς το τέλος πριν την παλιά, βαθιά, πληγή. Αυτές τις φράσεις ανάμεσα στα μεγάλα υπέροχα λόγια των ποιητών και στο μαγικό δικό του σύμπαν καταφέρνω να θυμάμαι από μια ακόμη διονυσιακή βραδιά όπου δεν ενόχλησαν οι καπνοί και οι φλόγες. Ο Θανάσης δεν τραγουδά για να πάρει. Τραγουδά για να δώσει και να μοιραστεί. Πότε αλύγιστος και πότε χάρτινος, πότε μέσα από τη φωνή και τα όργανα των υπέροχων μουσικών συνοδοιπόρων του, κάθε φορά μας πηγαίνει ακόμη ψηλότερα στα θαύματα του κόσμου.Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Έκπληξη της βραδιάς ο Αλέξανδρος Κτιστάκης με την «Ουρά του αλόγου» και η Ματούλα Ζαμάνη με το «Μάσκα δεν έχω να γυρνώ» και το «Μιλώ για σένα» και η οποία θα εμφανιστεί σήμερα πριν τον Γιάννη Χαρούλη στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ.Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου


Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από τη χθεσινή πρώτη βραδιά:

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη ΜιχαηλίδουΕικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου












Πηγή:https://www.theopinion.gr/ellada/politismos/plimmyrise-me-kosmo-i-proti-mera-toy-festival-pozar-fotoreportaz/?fbclid=IwAR0MDT7YZci6WrtqgAUUMl0N7Ds6fVTfjh0ve-cY44Jg5v8y56gz8gzDQA0


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.