Τελευταία Νέα:

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια - 14 Σεπτεμβρίου τα πρώτα ραντεβού


Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας,  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση των ραντεβού έχει ήδη ανοίξει στο emvolio.gov.gr

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron- από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια θα συνεχιστεί και οι ποσότητες θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, εφόσον ανάψει το «πράσινο» φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.

Οι δηλώσεις Θεοδωρίδου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου
στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας η οποία όπως είπε υπαγόρευσε την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένων στα νέα στελέχη.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των
 εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Οmicron. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες.

Έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ για τις ηλικίες από 12 ετη και πάνω και προοριζονται μόνο για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που έγινε στον βασικό εμβολιασμό.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια  θα πρέπει να χορηγηθούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή την τελευταία αναμνηστική δόση. Σε αυτό το σημείο ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι αν κάποιος έχει κάνει την 4η δόση και έχει νοσήσει στο μεσοδιάστημα, δεν χρειάζεται να κάνει την 5η

Αύριο θα γίνει στην Επιτροπή η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.

Σήμερα η έγκριση των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων για τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον

Η Ελλάδα έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και σήμερα το απόγευμα στις 18:00 άνοιξε στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για την αναμνηστική δόση με αυτά τα εμβόλια. Προτεραιότητα δίνεται στις ευάλωτες ομάδες. Οι πρώτοι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19.

Εξήγησε ότι το βασικό σχήμα εμβολιασμού θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Οσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια μπορούν, αν θέλουν, να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα αναμένεται να δοθεί έγκριση και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον, πολύ νωρίτερα απ΄ ότι αναμενόταν και η πρώτη παράδοση αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου . Με την παραλαβή θα ξεκινήσει και διάθεσή τους, τόνισε. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κάποιος πρέπει να ζυγίσει αν θα εμβολιαστεί με τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια ή θα περιμένει τα νεότερα. Η απάντηση επιστημονικά είναι ότι τώρα πρέπει να εμβολιαστεί, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν θα δίνουν καν την πληροφορία στον πολίτη ποιο εμβόλιο κάνουν, κάτι που εμείς ξεκάθαρα το κάνουμε από την έναρξη των εμβολιασμών.

Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 21.350.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Περισσότεροι από 7.600.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον με μία δόση και σε ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο της ΕΕ.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 5.845.000 πολίτες έχουν λάβει αναμνηστική δόση. Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με δεύτερη αναμνηστική δόση περισσότεροι από 555.000 πολίτες .













-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.