Τελευταία Νέα:

Σε τι διαφέρει το «Ανάλωση έως» από το «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» – Τι σημαίνουν οι ημερομηνίες στις ετικέτεςΑναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ενδείξεων "Ανάλωση έως" και "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από";
Η ένδειξη «Ανάλωση έως» (Best before) αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (Best used by) σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Και όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν ενημερωτικές ετικέτες σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Μια ετικέτα τροφίμων που φέρει την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» ή «Ανάλωση έως» απαιτείται, ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται για πόσο χρόνο μπορούν να διατηρούν τα τρόφιμα και πώς να τα αποθηκεύουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως και το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων τροφίμων που παράγονται ετησίως στην ΕΕ συνδέεται με την επισήμανση ημερομηνίας στα τρόφιμα.Η ένδειξη «Ανάλωση έως» αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων. Είναι μια οδηγία που υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά την οποία το τρόφιμο δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση και μπορεί να σας προκαλέσει κάποιο νόσημα.

 Εμφανίζεται σε νωπά, ευαλλοίωτα τρόφιμα, ψάρια, κρέας, σαλάτες και γαλακτοκομικά προϊόντα που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν νόσημα εάν καταναλωθούν μετά την ημερομηνία αυτή.
Η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Εφόσον τηρείτε τις οδηγίες αποθήκευσης, το τρόφιμο θα είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση ή υφή. Μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν υπάρχει η εγγύηση ότι το τρόφιμο θα είναι τόσο φρέσκο, νόστιμο, τραγανό κ.λπ. όπως πριν, αλλά δε θα σας προκαλέσει νόσημα. Έτσι, δε χρειάζεται απαραίτητα να το πετάξετε ακόμα!

«Η επισήμανση ημερομηνίας στα τρόφιμά μας βασίζεται στην επιστήμη. Οι σαφείς και σωστές πληροφορίες στη συσκευασία των τροφίμων και η καλύτερη κατανόηση και χρήση της επισήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ καθώς και στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων», λέει η Michaela Hempen, μικροβιολόγος τροφίμων της EFSA.


Οι επιστήμονες για την ασφάλεια των τροφίμων συνεργάζονται στενά με τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων για να διασφαλίσουν ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια κριτήρια για τον καθορισμό των ημερομηνιών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τις σωστές επιλογές όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και τη σπατάλη των τροφίμων.

Η EFSA έχει αναπτύξει, επίσης, ένα εργαλείο για την περαιτέρω μείωση της σπατάλης τροφίμων που βοηθά τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων να αποφασίζουν ποια από τις δύο ενδείξεις θα χρησιμοποιήσουν στα προϊόντα τους: «Ανάλωση έως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

Πηγή: https://campaigns.efsa.europa.eu

φωτό: iStock
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.