Τελευταία Νέα:

5 αιτίες που προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι και πώς να τις αντιμετωπίσετε



Το έχουν αισθανθεί οι περισσότεροι άνθρωποι. Ένα αίσθημα φουσκώματος και πλήρωσης στο στομάχι που πολλοί αποκαλούν μετεωρισμό ή τυμπανισμό. Το ερώτημα είναι αν οφείλεται στο φαγητό, την κατακράτηση υγρών ή αν κρύβεται κάποιο σοβαρό θέμα υγείας πίσω από αυτό. Ας δούμε τις πιθανότητες.


Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι φουσκωμένοι επειδή έχουν αρκετά αέρια που έχουν εγκλωβιστεί στο στομάχι τους ή στην κοιλιά τους. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (όταν τα νεύρα που συνδέονται με το έντερο σας είναι πολύ ενεργά), γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (που ερεθίζει τον οισοφάγο, το σωλήνα μεταξύ του λαιμού και του στομάχου σας) και αιμορροΐδες. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε συχνά αέρια και αυτό δεν οφείλεται σε κάτι από τα παρακάτω.


Αεριούχα ποτά
Αυτές οι φυσαλίδες στα αναψυκτικά, τη μπύρα, τη σαμπάνια είναι γεμάτες με αέρια και παρότι δίνουν την αίσθηση της χώνεψης, συνήθως προκαλούν φουσκώματα. Όταν τα πίνετε, μπορούν να γεμίσουν το πεπτικό σας σύστημα και μόλις το αέριο φτάσει στα έντερα σας, μένει εκεί μέχρι να εκτονωθεί. Η αποφυγή τους και αντικατάστασή τους με νερό προτείνεται.


Ταχυφαγία
Όσο πιο γρήγορα τρώτε, τόσο περισσότερο αέρα καταπίνετε. Και όπως και με τα ποτά, όταν ο αέρας περνάει στο έντερο σας, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φούσκωμα. Και επειδή ο εγκέφαλος αργεί να δώσει σήμα ότι χόρτασε, σας προτείνουμε να τρώτε πιο αργά, έτσι ώστε να εξισορροπείται η χρονική απόκλιση μεταξύ της πλήρωσης του στομαχιού και την αίσθηση του κορεσμού.


Έμμηνος ρήση
Μια κατάσταση που ονομάζεται προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ή PMS, μπορεί να κάνει μερικές γυναίκες να αισθάνονται κουρασμένες, στρεσαρισμένες και ευερέθιστες την εβδομάδα πριν αδιαθετήσουν. Επίσης τις κάνει να αισθάνονται φούσκωμα. Η αιτία είναι ασαφής, αλλά οι ορμόνες φαίνεται να παίζουν ρόλο. Μπορεί να βοηθήσει η άσκηση καθώς και η αποφυγή του αλατιού, της ζάχαρης και των απλών υδατανθράκων.


Γαλακτοκομικά
Τρόφιμα όπως το γάλα, τα τυριά και το παγωτό μπορούν να προκαλέσουν αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα εάν το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα τη λακτόζη (δυσανεξία). Δεν είναι συνήθως σοβαρό πρόβλημα, αλλά είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή να επιλέγετε εκείνα τα προϊόντα που δεν περιέχουν λακτόζη. Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αφομοιώσετε πιο εύκολα.


Υδατάνθρακες
Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν φούσκωμα είναι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, διότι προκαλεί κατακράτηση υγρών, όπως και η λήψη πολλών υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας. Οι απλοί υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, γλυκά και αναψυκτικά) εισέρχονται γρήγορα στο αίμα και προκαλούν κατακράτηση υγρών, σε αντίθεση με τους σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά), που δεν λειτουργούν έτσι.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.