Τελευταία Νέα:

Τι απέγιναν οι δισεκατομμυριούχοι της Covid – Πώς έχασαν έως και το 80% της περιουσίας τους




Όλοι γνωρίζουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού πυροδότησε πολλαπλές ανακατατάξεις στη ζωή μας, αλλά και στην οικονομία ευρύτερα. Όμως, αυτές οι αλλαγές δεν είχαν όλες αρνητικό πρόσημο, καθώς άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι πριν τρία χρόνια ήταν παντελώς άσημοι, κατάφεραν να κάνουν… περιουσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το εμβόλιο της Moderna, για παράδειγμα, εκτόξευσε τον καθαρό πλούτο του διευθύνοντος συμβούλου Στέφαν Μπάνσελ στο ποσό των 15 δισ. δολαρίων, ενόσω η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας εκτοξεύθηκε κατά σχεδόν 2.400%!

Ο Έρικ Γουάν της Zoom Video Communications είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να γεμίζει με 29 δισ. δολάρια, καθώς όλος ο κόσμος άρχισε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του, προκειμένου να κάνει τηλεδιασκέψεις και τηλε-συναντήσεις.

Από την πλευρά του, ο Έρντi Γκαρσία της Carvana Co, η οποία επέτρεψε στους καταναλωτές να αγοράζουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού, αποκόμισε μέσα στην πανδημική κρίση κέρδη της τάξης των 32 δισ. δολαρίων.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στο λεγόμενο κλαμπ των 58 δισεκατομμυριούχων της Covid. Δηλαδή ανθρώπων, οι οποίοι επωφελήθηκαν της πανδημίας, των lockdowns, του εγκλεισμού και του φθηνού χρήματος (τα επιτόκια των τραπεζών ήταν μηδενικά ή και αρνητικά).

Όμως, όσο γρήγορα είδαν την περιουσία τους να «αυγατίζει», τόσο γρήγορα την είδαν και να κατρακυλάει. Άλλωστε, κανείς απ’ αυτούς δεν κατάφερε να «χτίσει» μια ανοσία στη μετα-Covid οικονομία και στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αυξήσεις επιτοκίων).


H εξέλιξη της περιουσίας των «Covid δισεκατομμυριούχων»

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:
Στέφαν Μπάνσελ (Moderna): Από 15 δισ. σε 3,7 δισ. – Πτώση 75%
Έρικ Γουάν (Zoom): Από 28,6 δισ. σε 4,6 δισ. – Πτώση 84%
Φόρεστ Λι (Sea): Από 21,9 δισ. σε 3,8 δισ. – Πτώση 83%
Έρνι Γκαρσία (Carvana): Από 21,8 δισ. σε 4 δισ. – Πτώση 82%
Μπομ Κιμ (Coupang): Από 8,9 δισ. σε 3 δισ. – Πτώση 67%Οι συνολικά 58 δισεκατομμυριούχου της Covid, οι οποίοι είδαν την περιουσία τους να αυξομειώνεται σε εντυπωσιακά επίπεδα, μπορούν να χωριστούν σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με τον χώρο δραστηριοποίησής τους.

Οι 14 κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στον εγκλεισμό των πολιτών και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, οι 10 χάρη στην ανάγκη για εμβόλια, ακόμη 10 χάρη στην εξ αποστάσεως εργασία, οκτώ χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, επιπλέον οκτώ χάρη στη στροφή προς την υγεία, έξι χάρη στην εκτίναξη των ηλεκτρονικών πληρωμών και δύο χάρη στην «τρέλα» για μικροτσίπς.

Για την ιστορία, 26 είναι Ασιάτες, 18 Αμερικανοί και 10 Ευρωπαίοι, ενώ μόλις δύο είναι γυναίκες. Η Φαλγκούνι Νάιαρ από την Ινδία (προϊόντα ομορφιάς Nykaa) και η Ντενίζ Κόατες από το Ηνωμένο Βασίλειο (ηλεκτρονικό στοίχημα Bet365).

Παρότι ακόμη και σήμερα, ο πλούτος τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων δυσθεώρητων κερδών έχει εξαφανιστεί, ενόσω ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν πλέον στις προ-πανδημίας συνήθειες.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.