Τελευταία Νέα:

Χτυπάει σήμερα το Ρολόι της Αποκάλυψης: Πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στον αφανισμό της;


Το «Ρολόι της Αποκάλυψης», το οποίο αποτυπώνει την κρίση κορυφαίων ειδικών της επιστήμης και της ασφάλειας σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη ύπαρξη, πρόκειται να ενημερωθεί την Τρίτη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες κρίσεις.
Ο Οργανισμός «The Bulletin of the Atomic Scientists» θα ανακοινώσει στις 16:00, ώρα Ελλάδος, εάν αλλάζει η ώρα του συμβολικού ρολογιού.

Ο Οργανισμός περιγράφει το ρολόι ως μια «μεταφορά για το πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στον αυτοεκμηδενισμό» και προτρέπει η ετήσια επαναρύθμισή να δώσει κίνητρο για δράση προκειμένου να πάνε οι δείκτες πιο πίσω.

Η απόφαση επαναρύθμισης των δεικτών του ρολογιού λαμβάνεται κάθε χρόνο από το συμβούλιο επιστήμης και ασφάλειας του Bulletin και το συμβούλιο χορηγών του, το οποίο περιλαμβάνει 11 νομπελίστες.

Για το 2023, ο Οργανισμός ανέφερε ότι θα λάβουν υπόψη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις βιοαπειλές, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, τις κρατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες.
Τι έδειχνε το ρολόι το 2021 και το 2022

Το 2021 οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα τον Ιανουάριο -το πιο κοντινό στα μεσάνυχτα που έχει βρεθεί το ρολόι στην ιστορία του- και παρέμειναν εκεί πέρυσι.

«Το ρολόι παραμένει πιο κοντά από ποτέ στην Αποκάλυψη που θα τερματίσει τον πολιτισμό, επειδή ο κόσμος παραμένει εγκλωβισμένος σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή», ανέφερε το Bulletin στην περυσινή του ανακοίνωση.

Το ρολόι είχε αρχικά ρυθμιστεί στα επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Η πιο μακρινή του απόσταση από τα μεσάνυχτα ήταν τα 17 λεπτά, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991.

Ο Bulletin ιδρύθηκε το 1945 από τον Albert Einstein, τον J Robert Oppenheimer και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο Manhattan Project που παρήγαγε τα πρώτα πυρηνικά όπλα.

Η ιδέα του ρολογιού, που συμβολίζει το ευάλωτον της ανθρωπότητας στην καταστροφή, ακολούθησε το 1947.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.