Τελευταία Νέα:

Συνεργασία Θεοδώρας Τζάκρη με τους πυροσβέστες της Π.Υ. Αριδαίας

Ερώτηση της βουλευτή στην Βουλή για την μη καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου και επικίνδυνου και ανθυγιεινού στους μόνιμους πυροσβέστες

                  Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνεργασία με εκπροσώπους των πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αριδαίας και πιο συγκεκριμένα με τον Πυρονόμο Τόκο Παντελή και τους μόνιμους πυροσβέστες Θεμιστοκλή Πουναρτζόγλου, Γιώργο Ζούρκο και Σαράντη Τσιναριώτη οι οποίοι την ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολό της η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Π.Ε Πέλλας . 

Πιο συγκεκριμένα έθεσαν υπόψη της κ. Τζάκρη

·         Την μείωση της οργανικής δύναμης της Π.Υ. Πέλλας καθώς με την απόφαση 9070 Φ102.2/15-2-2023 του Αρχηγού ΑΠΣ για την ανακατανομή της υπηρετούσας δύναμης του ΠΣ έτους 2023 οι οργανικές θέσεις μονίμων πυροσβεστών από 79 το 2022 μειώθηκαν σε 73 για το 2023 και οι οργανικές θέσεις αξιωματικών από 15 το 2022 μειώθηκαν σε 12 το 2023 με αποτέλεσμα να προκύπτουν υπεράριθμοι πυροσβέστες οι όποιοι και μετατίθενται σε μακρινές υπηρεσίες.

·         Δεν καταβάλλεται στους μόνιμους πυροσβεστικούς υπάλληλους και στους αξιωματικούς  το επίδομα παραμεθορίου, το οποίο καταβάλετε στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

·         Επίσης σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ (Αριθ.οικ.2/7396/ΔΕΠ) το επίδομα επικίνδυνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος επεκτείνεται στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και στους εποχικούς υπαλλήλους του ΠΣ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και στο προσωπικό που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπηρετεί στον κλάδο Υ.Ε αλλά και πάλι εξαιρούνται από την καταβολή του οι μόνιμοι Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι.

 

Μετά την συνάντηση η κ. Τζάκρη συνέταξε και κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

                                           ΕΡΩΤΗΣΗ

 ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

ΘΕΜΑ: «Μείωση οργανικής δύναμης και πυροσβέστες ‘’δύο ταχυτήτων’’ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΠΕ Πέλλας»

 Είναι γνωστό σε όλους το δύσκολο έργο των ανθρώπων που εργάζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ). Οι Πυροσβέστες είναι αυτοί που με  κίνδυνο της ζωής τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είτε για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν είτε για να προστατεύσουν περιουσίες και το φυσικό πλούτο της χώρας από φυσικές καταστροφές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι επιφορτισμένο όχι μόνο με την κατάσβεση πυρκαγιών αλλά και με ενέργειες έρευνας, διάσωσης και παροχής βοήθειας σε πάσης φύσεως καταστροφές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η υποστελέχωση. Επιπλέον, είναι η επιλεκτική επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ που στην ουσία δημιουργεί εργαζόμενους στο ΠΣ διαφορετικών ταχυτήτων.

Ειδικότερα, για Πυροσβεστική Υπηρεσία στην ΠΕ Πέλλας σημειώνεται ότι κάθε χρόνο η οργανική δύναμη μειώνεται με αποτέλεσμα να προκύπτουν υπεράριθμοι, οι όποιοι στη συνέχεια μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με την υπ’ αριθ. 9070Φ102.2/15-2-2023 απόφαση Αρχηγού ΑΠΣ για «την ανακατανομή της υπηρετούσας δύναμης του ΠΣ έτους 2023»  οι 79 μόνιμες οργανικές θέσεις πυροσβεστών  του ΠΣ στην Πέλλα το 2022 έγιναν 73 μόνιμοι το 2023 δηλαδή έξι (6) λιγότεροι και οι 15 οργανικές θέσεις αξιωματικών το 2022 έγιναν 12 οργανικές θέσεις αξιωματικών το 2023, δηλαδή τρεις (3) λιγότεροι.

Δεν καταβάλλεται στους μόνιμους πυροσβεστικούς υπάλληλους το επίδομα παραμεθορίου ενώ καταβάλετε στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

Επίσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ αριθμ. οικ. 2/7396/ΔΕΠ (ΦΕΚ 926Β/23.2.23) ενώ το επίδομα επικίνδυνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος επεκτείνεται στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και στους εποχικούς υπαλλήλους του ΠΣ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και στο προσωπικό που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπηρετεί στον κλάδο Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας δεν περιλαμβάνονται οι μόνιμοι Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι.

 Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Προτίθεστε επιτέλους να σταματήσετε τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» μεταφοράς πυροσβεστών από τη μια υπηρεσία στην άλλη, στηριζόμενοι σε μια χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγηση συνεχή μείωση της οργανικής δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΠΕ Πέλλας;

2.      Προτίθεστε να προχωρήσετε στη νομοθέτηση για τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου και στους μόνιμους Πυροσβέστες και αξιωματικούς όπως ήδη ισχύει και για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης;

3.      Προτίθεστε να προχωρήσετε στη νομοθέτηση για την επέκταση χορήγησης του επιδόματος  επικίνδυνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος και στους μόνιμους Πυροσβέστες και αξιωματικούς όπως κάνατε για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και πρόσφατα για τους εποχικούς υπαλλήλους του ΠΣ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθώς και για προσωπικό που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπηρετεί στον κλάδο Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας;

 

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη









-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.