Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη - Επισκέφτηκε τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον παγετό της 29ης Μαρτίου- κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή

Μετά την ενημέρωση που είχε για τον ισχυρό παγετό που σημειώθηκε στις 29 Μαρτίου, σε περιοχές των Γιαννιτσών και της Αριδαίας, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στα Εσώβαλτα, Άσπρο, Σταυροδρόμι κλπ. 

Με δεδομένο ότι ο ισχυρός παγετός αναμένεται να  δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής επειδή αυτή την περίοδο όλες οι ποικιλίες των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κλπ) βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας - πτώσης κάλυκα, ενώ όλα τα ακτινίδια και οι λωτοί έχουν βλαστήσει, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά   για τις προθέσεις του ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών στις  καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων και λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τον παγετό της 29/3/2023 ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ισχυρός παγετός σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29/3 στην Πέλλα προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων»

 Ισχυρός παγετός σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (29/3) σε αρκετές περιοχές της Πέλλας και συγκεκριμένα  στην περιοχή των Γιαννιτσών και της  Αριδαίας με τη  διάρκεια του φαινομένου να κυμαίνεται  από 3 έως 6 ώρες.

 Την Πέμπτη (30/3) το πρωί τα θερμόμετρα έδειχναν -3°C. Σε κάποιες μάλιστα περιοχές η άπνοια κατέβασε τον υδράργυρο σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής. Αυτή την περίοδο όλες οι ποικιλίες των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κλπ) βρίσκονται αυτή την εποχή στο στάδιο της ανθοφορίας - πτώσης κάλυκα, ενώ όλα τα ακτινίδια και οι λωτοί έχουν βλαστήσει.

Με δεδομένο ότι είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά που οι αγρότες της Πέλλας παραγωγοί φρούτων (ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων κλπ) θα χάσουν μέρος της παραγωγής τους εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών με το  εισόδημα τους  να συνεχίζει να μειώνεται,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών στις  καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων και λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τον παγετό της 29/3/2023 ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;

 

                                                                                                  Η Ερωτώσα Βουλευτής

                                                                                                  Θεοδώρα Τζάκρη»

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.