Τελευταία Νέα:

Οι καρδιολόγοι βαθμολόγησαν δημοφιλείς δίαιτες: Οι καλύτερες και οι χειρότερες για την καρδιά

Τι αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) σε επιστημονική γνωμοδότηση που έδωσε στη δημοσιότηταΤα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο και η προσεγμένη διατροφή είναι ένας από τους κύριους τρόπους προστασίας από αυτά. Ποια δίαιτα είναι όμως η καλύτερη για υγιή καρδιά;

Την απάντηση δίνουν οι αμερικανοί καρδιολόγοι, η επιστημονική ένωση των οποίων βαθμολόγησε 10 δημοφιλείς δίαιτες με βάση το πόσο πληρούν τις διατροφικές οδηγίες για υγιή καρδιά που η ίδια εξέδωσε το 2021.

Η βαθμολογία αποτελεί τη βάση νέας επιστημονικής γνωμοδότησης (scientific statement) της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA) που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Circulation.

Όπως αναφέρει η AHA σε ανακοίνωσή της, σε σημαντικό βαθμό με τις συστάσεις της συμφωνούν:Η μεσογειακή διατροφή
Το διατροφικό πρόγραμμα για την υπέρταση DASH
Η ιχθυοχορτοφαγία (pescetarianism)
Η χορτοφαγία με αυγά ή/και γάλα

Αντιθέτως, η εξαιρετικά δημοφιλής κετογονική δίαιτα (keto) και η παλαιολιθική (paleo) τις αντικρούουν.
Η «χρυσή» τετράδα

Σύμφωνα με την ΑΗΑ, η δίαιτα που προστατεύει περισσότερο απ’ όλες την καρδιά είναι η DASH. Πληροί τις διατροφικές οδηγίες της ΑΗΑ κατά 100%. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι συνιστάται για πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης, η οποία είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η ιχθυοχορτοφαγία πληροί τις διατροφικές επιταγές της ΑΗΑ σε ποσοστό 92%. Η διατροφή αυτή επιτρέπει γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά, αλλά αποκλείει κρέας και πουλερικά.

Η «δική μας» μεσογειακή διατροφή βρίσκεται στην τρίτη θέση με 89%. Ο μόνος λόγος, όμως, που δεν κέρδισε την πρώτη είναι «επειδή συνιστά ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα και δεν περιορίζει το αλάτι», λέει στο CNN ο επικεφαλής συγγραφέας της γνωμοδότησης Dr. Christopher Gardner, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Η ΑΗΑ λέει πως κανένας δεν πρέπει να αρχίσει να πίνει αλκοόλ, αν ήδη δεν το κάνει», εξήγησε. «Συνιστά, δε, σε όσους πίνουν, να το περιορίζουν στο ελάχιστο». Συνιστά επίσης δραστική περικοπή του άλατος, το οποίο είναι ό,τι χειρότερο για την αρτηριακή πίεση.

Οι διαφορές αυτές, όμως, δεν αναιρούν το γεγονός ότι η μεσογειακή δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως και πολλών άλλων σοβαρών προβλημάτων, όπως:Ο σακχαρώδης διαβήτης
Η υψηλή χοληστερόλη
Η άνοια και η απώλεια μνήμης
Η κατάθλιψη
Ο καρκίνος του μαστού
Η οστεοπόρωση

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και μπορεί να συμβάλλει στην απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Στην τέταρτη θέση της λίστας της ΑΗΑ, με βαθμολογία 86%, βρίσκεται η γαλακτο-ωο-χορτοφαγία (lacto-ovo-vegetarian). Το πρόγραμμα αυτό είναι μία χορτοφαγική δίαιτα που όμως επιτρέπει γαλακτοκομικά και αυγά. Την ίδια βαθμολογία λαμβάνουν και οι παραλλαγές της (επιτρέπουν μόνο αυγά ή μόνο γαλακτοκομικά).
Δεν είναι απαραίτητο το 100%

Ωστόσο οι διαφορές μεταξύ αυτών των προγραμμάτων είναι μικρές, επισημαίνει ο Dr. Gardner. Στην πραγματικότητα είναι τόσο πολλά τα κοινά χαρακτηριστικά τους, ώστε όποια από τις τέσσερις κι αν διαλέξει κανείς, θα ωφελήσει την καρδιά του, τονίζει η ΑΗΑ. Γι’ αυτό και τις τοποθετηθεί στην κοινή ομάδα των ωφέλιμων διατροφικών προγραμμάτων.

Ουσιαστικά αυτά τα τέσσερα διατροφικά προγράμματα έχουν ως κορμό τους τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, προσθέτει.

Αντιθέτως, η κετογονική και η παλαιολιθική δίαιτα βασίζονται στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, επομένως είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις συστάσεις της ΑΗΑ. Γι’ αυτό τον λόγο η βαθμολογία τους ήταν πολύ χαμηλή.

Πρακτικά, όλ’ αυτά σημαίνουν πως όσο χαμηλότερη βαθμολογία έχει ένα διατροφικό πρόγραμμα, τόσο χειρότερο είναι για την υγεία της καρδιάς.
Η βαθμολογία και των 10

Συνολικά, οι 10 δίαιτες που αξιολόγησε η ΑΗΑ ταξινομούνται σε τέσσερις υποκατηγορίες, από το 1 έως το 4 ή αλλιώς από τις καλύτερες έως τις χειρότερες. Η ταξινόμηση και η βαθμολογία κάθε δίαιτας έχουν ως εξής:

Υποκατηγορία 1DASH (100%)
Ιχθυοχορτοφαγία (92%)
Μεσογειακή διατροφή (89%)
Γαλακτο-ωο-χορτοφαγία (86%)

Υποκατηγορία 2Χορτοφαγία (78%)
Δίαιτα λίγων λιπαρών (78%)

Υποκατηγορία 3Δίαιτα πολύ λίγων λιπαρών (72%)
Δίαιτα λίγων υδατανθράκων (64%)

Υποκατηγορία 4Παλαιολιθική δίαιτα (53%)
Κετογονική δίαιτα (31%)

Φωτογραφία: iStock

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.